prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

III. Okrugli stol: Knjižnice za druge i drugačije – “Ovdje sam – prihvati me!”

U okviru narodnih knjižnica kao javnih ustanova koje sudjeluju u izgradnji demokratskog društva i pružaju usluge kojima nastoje zadovoljiti kulturne, obrazovne i informativne potrebe svakog pojedinca, djeluju i središnje knjižnice nacionalnih manjina. Njihov rad i dosezi nisu ograničeni samo na posebnu skupinu korisnika – pripadnike manjine, već se reflektiraju na cjelokupnu društvenu zajednicu.

Organizacijom Okruglog stola „Knjižnice za druge i drugačije“ javnost se želi podsjetiti na značaj i svrhu manjinskih knjižnica koje su praktičan primjer poštivanja Nacionalnog programa promicanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u našoj zemlji. 

U sklopu okruglog stola, bez obzira da je nositelj projekta Radna grupa za manjinske knjižnice, predviđena je prezentacija projekata i programa narodnih knjižnica namijenjenih predstavnicima nacionalnih manjina, doseljenicima, azilantima, migrantima, marginaliziranim skupinama društva. 

Cilj je trećeg okruglog stola uspostaviti konstruktivnu suradnju narodnih knjižnica, udruga i ustanova koje se bave problematikom novih pripadnika nacionalnih manjina, doseljenika, azilanata, migranta, stranaca na privremenom radu, marginaliziranih skupina društva te potaknuti proces međusobnog upoznavanja doseljenika i domicilnog stanovništva i pokretanja procesa integracije. 

Tema je skupa rad s posebnim skupinama korisnika kao što su pripadnici nacionalnih manjina, novonastale etničke skupine, doseljenici, azilanti s naglaskom da je postojanje nacionalnih manjina, etničkih skupina, starije populacije, azilanata, marginaliziranih skupina i dr. dio stvarnog života i knjižnica kao socijalno osjetljiva ustanova u kulturi ima misiju prednjačiti u procesu prihvaćanja i uključivanja takvih skupina korisnika odnosno potencijalnih korisnika u proces integracije u hrvatsko društvo. 

Način rada: pozvana izlaganja 25 minuta i prijavljena izlaganja 15 minuta. 
Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 15. rujna 2019.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 20. listopada 2019.

Sudionicima, čije će izlaganje biti prihvaćeno, plaća se povratna karta za autobus, odnosno vlak. 

Organizatori pozivaju knjižničare koji žele i imaju što reći o pitanjima iz tematike skupa da prijave svoja izlaganja. Zainteresirani za izlaganje trebaju poslati sažetke do 15. rujna 2019. godine na e-adresu SMKokruglistol2019@gmail.com. Prijave sažetaka primaju se samo u elektroničkome obliku.

Upute za prijavu sažetka 
1. autor(i) 
2. naslov rada 
3. sažetak (od 250 do 400 riječi, font Times New Roman, veličina 12) 
4. ustanova 
5. adresa 
6. telefon 
7. e-pošta 

Obavijest o prihvaćenome radu bit će dostavljena elektroničkom poštom do 15. listopada 2019.

Kotizacije nema.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva.