prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Inovativne metode poučavanja u projektu SŠ Bana Josipa Jelačića iz Zaprešića, OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice, Općinske knjižnice Ante Kovačića i Gradske knjižnice Ante Kovačića iz Zaprešića: Kovačić Ante, neka te učenici pamte!

Budući da je navršeno 130 godina od objavljivanja romana Ante Kovačića U registraturi, srednjoškolci Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića i njihova mentorica prof. Zdravka Kramarić, odlučili su pokrenuti projekt: Kovačič Ante, neka te učenici pamte! u kojem su koristile metodu obrnute učionice i primjenjivale digitalne aplikacije.

Ante Kovačić na neki je način „naš čovjek”, književnik koji je rođen nedaleko od Zaprešića, u Celinama (Marija Gorica) prije 165 godina, a umro u Stenjevcu prije 130 godina.

Srednjoškolci su nakon interpretacije romana, ali i odgledane serije s odličnom glazbom Arsena Dedića, odlučili još više produbiti svoje znanje o piscu čije se ime nalazi i na popisu ispitnih djela na državnoj maturi.

Odlučili smo u projekt uključiti mnoge ustanove koje nose ime slavnoga pisca: Osnovnu školu Ante Kovačić u Mariji Gorici čiji je najslavniji učenik bio sam pisac, Općinsku knjižnicu Ante Kovačić također u Mariji Gorici i Gradsku knjižnici Ante Kovačić u Zaprešiću.

Težište je projekta na terenskoj nastavi učenika 3. razreda gimnazije i hotelijersko-turističkih tehničara u Mariju Goricu, ali i primjene obrnute učionice kojom su učenici u skupinama, uz moderiranje nastavnika, dolazili do spoznaja i zaključaka. Za taj su se oblik izvornoga učenja učenici pripremali nekoliko tjedana tako što su izradili tematske plakate u aplikaciji Canva kao i straničnike, oslikali velike drvene plohe s likovima iz romana, izvježbali kratke monologe likova iz romana, napravili mentalne mape likova i pisca u aplikaciji Mindomo, kratki film Priča jedne registrature, a u terensku smo nastavu uključili i predmet politika i gospodarstvo i prof. Zvonimiru Špoljar koja s učenicima obrađuje političke govore toga vremena budući da je Kovačić bio vatreni pravaš, filmove o strankama, slogane, a učenici su imali priliku i glasati na kraju terenske nastave.

Dio ovoga projekta već je održan 26. ožujka u prostorijama OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici čiji su nam učenici i njihovi mentori pokazali školu u koju je išao sam Kovačić, pokazali nam zanimljive knjige i zapise o piscu, a s njima smo  prošetali i do njegove rodne kuće u Celinama u pratnji KUD-a Zgubidan te tamo čitali ulomke iz romana, putem do Općinske knjižnice Ante Kovačić učenici su od svojih kolega čuli odabrane političke govore toga vremena, a u knjižnici pogledali izložbu naših plakata i straničnika, prezentirali filmove, glumili, odsvirali glazbenu točku iz filma, razgovarali  s gostom, likovnim pedagogom gosp. Dragom Jančićem o Kovačiću, odigrati završni kviz, glasali, upisali se u spomenicu i fotografirali se.

Naš ćemo projekt prezentirati kao jednu od tema za naše Erasmus goste 4. 4. 2019., na Danima otvorenih vrata SŠ Ban Josip Jelačić u Zaprešiću 9. 5., Danu škole OŠ Ante Kovačić u Mariji Gorici 6. 6. 2019. i u Gradskoj knjižnici Ante Kovačić u Zaprešiću 7. 6. 2019. te svima prikazati film koji će nastati kao produkt cijeloga projekta.

U rad su se radosno priključili i naši suradnici: Marija Bartolić, voditeljica zavičajne zbirke Gradske knjižnice Ante Kovačić  iz Zaprešića, Mirko Škoc, ravnatelj Općinske knjižnice Ante Kovačić iz Marije Gorice, Jasna Horvat, ravnateljica OŠ Ante Kovačić iz Marije Gorice kao i mr. sc. Snježana Spitzmüller, voditeljica Muzeja Klinike za psihijatriju Vrapče.

Budući da je „naš Ante” svoj život završio u stenjevečkoj bolnici, u projekt smo uključili i Kliniku za psihijatriju Vrapče, tj. njihov muzej koji smo posjetiti, fotografirali zanimljive predmete i napravili kratki intervju s voditeljicom muzeja o zanimljivostima iz posljednjih dana života toga velikog pisca.

Mlade ljude treba potaknuti na čitanje, a velika djela našega zavičaja sigurno su poticaji s kojim treba krenuti u ostvarivanje nezaboravnih projekata za koje i naši učenici i naša okolina imaju veliki interes.

Zanimljive informacije i fotografije dostupne su i na Facebook stranici.