prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Interaktivno predavanje “Mala škola elektronike”

Tehnički muzej Nikola Tesla najavljuje održavanje interaktivnog predavanja “Mala škola elektronike”, uvod u praktični tečaj u Tehničkom muzeju Nikola Tesla koje će se održati u subotu, 13. travnja 2024., od 11 do 12 sati, u kino dvorani TMNT-a.

Voditelj radionice je Mario Stipčević, fizičar na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Sadržaj je preporučen za dob od 4 do 8. razreda osnovne te 1 i 2. razreda srednje škole. Broj sudionika je ograničen i obavezna je prethodna najava na mail katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr. Sudjelovanje je besplatno.

Tijekom predavanja pojasnit će se što je elektronika, zašto je zanimljiva i zabavna. Sudionici će se upoznati s raznim područjima elektronike (analogna, digitalna, itd), elektroničkim komponentama te metodama i alatima za sastavljanje elektroničkih sklopova i uređaja. Ovo interaktivno predavanje uvod je u planirani tečaj-višednevni ljetni kamp, na kojem će sudionici samostalno, s razumijevanjem, uz podršku voditelja, sastaviti svoj odabrani uređaj, ispitati ga modernom mjernom opremom i steći osnovna znanja iz elektronike.

Mario Stipčević fizičar je na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu (IRB). Elektronikom i programiranjem se počeo baviti za vrijeme pohađanja osnovne škole (Izidor Kršnjavi u Zagrebu). Kroz srednju školu (MIOC u Zagrebu) počinju ga zanimati samogradnja radioamaterskih komunikacijskih uređaja, analogna i digitalna elektronika. Nakon srednje škole upisuje fiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, te se nakon obrane doktorata u Francuskoj, iz područja fizike čestica, vraća na IRB gdje se od 2007. počinje baviti kvantnom optikom, a 2016. g. osniva i laboratorij koji izučava tu tematiku. Kroz svo to vrijeme elektronika mu je velika strast, posao i hobi.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Tehničkog muzeja Nikola Tesla.