prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba o braći Seljan otvorena i u Rio de Janeiru

Izložba “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” otvorena je u Rio de Janeiru, a riječ je o izložbi koja se dosad mogla vidjeti i u Paragvaju, Čileu, Boliviji i Peruu, izvijestili su u ponedjeljak iz Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Gostujuća izložba otvorena je u središtu Rio de Janeira u Muzeju Republike, samo dan nakon što je hrvatska reprezentacija izbacila Brazil sa svjetskog nogometnog prvenstva u Qataru pa je i emotivan govor ravnatelja Museo da Republica, Maria Chagasa, bio obilježen tim aktualnim događajem.

Na otvorenje je došao i Eduardo da Silva, nekadašnji hrvatskih reprezentativac brazilskih korijena, a danas počasni konzul Republike Hrvatske u Brazilu.
Ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan zahvalila je kolegi Chagasu i njegovom timu što su osigurali izložbeni prostor u prekrasnoj povijesnoj građevini – palači Catete – koja je nekoć bila i predsjednička zgrada, prije preseljenja glavnog grada u Brasiliju.

Izložba je otvorena u subotu, 10. prosinca, uz prisustvo brojne publike, među kojima je bio i značajan broj potomaka braće Seljan, koji uglavnom i žive u Rio de Janeiru i njegovoj okolici.
Rio de Janeiro je bio prvi grad u koji su Seljani pristali po dolasku u Latinsku Ameriku kako bi počeli istraživačke poduhvate, a samo mjesto Catete dokumentirano je i u izloženoj građi glavnih protagonista izložbe.
O djelovanju braće Seljan govorila je  kustosica Etnografskog muzeja i autorica izložbe Marija Živković, dok se na cijeli projekt obilježavanja 30 godina međunarodnog priznanja Hrvatske, u sklopu kojega je organizirana latinskoamerička turneja, osvrnuo veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu Ranko Vilović.

Produkciju i postav izložbe u Riju napravili su suradnici iz Brazila Luis Marcel Mendes i Suzy Muniz.

Izložba ostaje otvorena do sredine siječnja.