prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba povodom 100. godišnjice rođenja Vesne Parun

Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU) svečano je 5. svibnja u Galeriji Josip Račić u Zagrebu otvorio izložbu “Poetski skalpel Vesne Parun”, u povodu 100. obljetnice rođenja te istaknute hrvatske književnice i pjesnikinje.

Na izložbi je predstavljen izbor djela iz fundusa NMMU-a umjetnica i umjetnika s kojima je književnica surađivala. Izložba je osmišljena tijekom istraživanja Fonda Vesne Parun u Hrvatskom državnom arhivu gdje se, uz dokumente o njenom slikarstvu, čuvaju i tekstovi koje je pisala o likovnim umjetnicima.

Autorica izložbe Žarka Vujić odabrala je djela, a naziv joj je dala inspirirana pozivnicom za otvorenje izložbe Nives Kavurić-Kurtović u Galeriji Matijaš, u kojoj je pisalo da će se održati uz poetski skalpel Vesne Parun, odnosno uz kratak recital.

– Dok je slikanje i slikarski opus književnice bio strukovnoj javnosti poznat, zadnju izložbu imala je 2009. upravo u Studiju Račić, pisanje o opusima drugih u katalozima izložaba i novinama ili sastavljanje poetskih uradaka nadahnutih njihovim radovima možda je bilo i najmanje poznato, ustvrdila je u predgovoru Vujić.

– Stoga smo pokušali ukazati na njega slijedeći naše muzeološko poslanje i odabirući najbolja umjetnička svjedočanstva iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti”, dodala je.

Među djelima je i Magarčić, rad Vesne Parun u tehnici tempere na papiru, potom grafičko-pjesničke mape Čitač snova, Tiha pjesma i Magdica ostvarenih u suradnji s grafičarkom Zdenkom Pozaić i fotografkinjom Zlatom Vucelić, monumentalno platno Golom dušom svjedočim trag postojanja Nives Kavurić-Kurtović, uljane slike Vatroslava Kuliša iz ciklusa Kornati, te njen portret u tramvaju broj 11 fotografkinje Zlate Vucelić.

Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja. 2022. godine.