prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba starih računala u Gradskom muzeju Varaždin

Ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju započinje 17. siječnja u palači Sermage GMV-a, gdje se u 19 sati otvara izložba BITNO, na kojoj će biti predstavljeni stara računala i računalna oprema te organizirana virtualna retroigraonica.

U fascinantnom putovanju kroz povijest računalne tehnologije izložba prikazuje evoluciju računalnih strojeva od najranijih mehaničkih kalkulatora do legendarnih osobnih računala i igraćih konzola. Ona je jedinstvena i po tome što su izložbeni prostor i eksponati digitalizirani u obliku 3D modela i sklopova, pa je cijeli koncept dostupan i pomoću virtualnih naočala (VR) i u proširenoj stvarnosti (AR).

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina koje čine: rana mehanička i električna računala, kalkulatori i digitalni organizatori; mehanička dječja računala-pitalice, elektronički šah, LCD igre i Nintendo Gameboy kao revolucionarni predstavnik prijenosnih igraćih konzola; stare računalne knjige i časopisi, u kojima se naslućuju i počeci umjetne inteligencije; PC tehnika s matičnim pločama i procesorima; računala Zx Spectrum, Commodore 64, inačice Pentiuma… kao i hrvatska računala PEL Orao i Ivel Ultra – i još puno toga… sve do suvremenog računala s VR naočalama Vive Pro i konzole Nintendo Wii. U virtualnoj retroigraonici posjetitelji će imati prilike isprobati „starinske“ igre kao što su Pacman, Pong, Super Mario, Space Invaders i druge.

Kroz interaktivnu i edukacijsku izložbu prisjećamo se pionirskih početaka računalstva, njegova razvojnog puta, kao i globalnog utjecaja na različite aspekte u životu ljudi; ujedno je to i posveta dosezima ljudske genijalnosti u stvaranju tehnologije koja neprestano mijenja cijeli svijet. Izložba je postavljena za razgled do 11. veljače, a ulaz za razgled je besplatan.