prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina

Gradska knjižnica u Zagrebu u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom organizira od 16. studenog do 4. prosinca 2021. godine izložbu u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina.

Čeh Antun Jandera je 1771. u Zagrebu izdavao novine na latinskom jeziku Ephemerides Zagrabienses, čime počinje i povijest hrvatskog novinstva, no od 50 brojeva nije sačuvan nijedan primjerak.

Na izložbi će biti izložene knjige iz fonda Gradske knjižnice koje je Jandera tiskao tijekom svog djelovanja u Zagrebu od 1766. do 1772., kao što su De regnis Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniae notitiae praeliminares i povijest stolne crkve zagrebačke – Historiarum cathedralis ecclesiae Zagrabiensis Adama Baltazara Krečelića. Bit će izloženi i oglasi iz kojih doznajemo da je 1771. izdavao novine, kao i preslike dokumenata o njegovu rođenju i smrti, dokazi o njegovu djelovanju u Pragu i preslika njegova pisma poslanog Hrvatskom kraljevskom vijeću u Varaždinu 1772.

Zapis iz matične knjige u češkom gradu Příbramu bit će izložen prvi put, a iz njega doznajemo točan datum Janderina rođenja, čime se ispravlja netočan podatak u dosadašnjoj literaturi da je Jandera rođen 1728.

Autori izložbe su Sara Džapo, Davor Ferković i Marijan Lipovac.