prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izobrazba iz znakovnoga jezika i Brailleovog pisma

Nakon što su prošli izobrazbu iz znakovnoga jezika i Brailleovog pisma, u sklopu projekta “Sign 2 me”, profesorima slavonskobrodske škole uručene su diplome. Diplome se odnose na izobrazbu iz znakovnog jezika koju su proteklih mjeseci prolazili profesori ove škole, koju pohađaju pretežno učenici za poljoprivredna zanimanja.

Nositelj projekta “Sing 2 me” je Gospodarska škola Varaždin, a uz školu “Matija Antun Reljković” partneri na projektu su i Medicinska škola Varaždin te Varaždinska županija.

Projekt je dobio nepovratna stredstva na EU natječaju “Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav”, za Operativni program “Razvoj ljudskih potencijala”. Projekt ima za cilj poboljšanje dostupnosti redovnih obrazovnih ustanova gluhim, nagluhim, slijepim i slabovidnim učenicima, a uz slavonskobrodske profesore edukaciju je ukupno prošlo 45 prosvjetnih djelatnika i 40 učenika.

U sklopu projekta vrijednog 190.000 eura edukaciju je prošao i Vlado Prskalo, ravnatelj škole “M. A. Reljković”. “Osnažili smo nastavni kadar i opremili školu (s deset novih računala) i omogućili da se djeca s poteškoćama ravnopravno obrazuju. Sada, nakon edukacije, počinje teži dio priče – primjena u praksi, ali spremni smo i na te izazove”, poručio je gospodin Prskalo.

Studijska putovanja, predavanja i praktične vježbe bili su izazov i za već iskusne profesore. “S naočalama koje simuliraju oštećenja vida i s povezima na očima, uz vodiča smo učili penjati se uz stepenice i prelaziti razne prepreke, upoznali se s osnovama Brailleovog pisma”, rekla je profesorica Ivana Bošnjak. Istaknula je važnost edukacije s prvenstvenim ciljem izbjegavanja pogrešaka u svakodnevnom pristupu učenicima s teškoćama.

 

Tekst je prenesen s portala Civilnodrustvo.hr.