prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izrada weba

Želite li osmisliti i izraditi web svojeg predmeta ili dijela nastavnog gradiva ili želite da vaši učenici izrade web stranice na određenu temu? Potrebne su vam što jednostavnije upute, ali i multimedijalni elementi kojima ćete obogatiti stranice? Tada posjetite stranice britanskog televizijskog kanala Channel 4 posvećene izradi webova.

Na stranicama pod nazivom Webit pronaći ćete upute za izradu i objavu webova, poveznice na korisne web aplikacije za izradu web stranica, web pretraživače, alate za pripremu i obradu multimedijalnih elemenata. Na Webitu se nalazi i pojmovnik na engleskom jeziku s pojmovima koje biste mogli susresti prilikom izrade weba te forma za postavljenje pitanja.

Faze izrade web sjedišta

1.    Pronalaženje ideje

Prije no što uopće sjednete za računalo potrebno je odlučiti čemu će vaše web sjedište biti posvećeno. Nakon toga bilo bi dobro razmisliti o imenu sjedišta, njegovoj adresi, ciljanoj populaciji te o razlozima zbog kojih bi ga netko uopće želio posjetiti.

2.    Planiranje

U fazi planiranja osmislite sadržaj koji biste rado objavili na webu. Možete se koristiti post-it papirićima kako biste nabrojali sve elemente sadržaja. Nakon toga slijedi produkcija sadržaja tj. pisanje ili odabir tekstova te pronalaženje i odabir multimedijalnih elemenata (slika, zvukova, video isječaka).

3.    Izrada sjedišta

Svoje stranice možete objaviti unutar CMS-a za škole ili se možete poslužiti alatima poput Microsoft FrontPagea, Dreamweavera i dr. Dakle u ovoj je fazi potrebno da odabrane tekstove i multimedijalne elemente unesete i smjestite na određeni dio stranice. U ovoj ćete fazi također unijeti poveznice (linkove), odnosno dijelove teksta ili slike povezat ćete s drugim dijelovima teksta ili web stranicama.

4.    Objava weba

Kako biste objavili svoje web sjedište potrebno je pronaći mjesto na kojem će se web nalaziti. To možete učiniti na nekoliko načina:

  • objaviti web unutar CMS-a za škole, koji je dio Hosting usluge za srednje i osnovne škole – HUSO
  • objaviti web na serveru vaše škole
  • pronaći slobodno mjesto koje nude tvrtke za udomljavanje webova
  • kupiti prostor od komercijalnih pružatelja Internet usluga.

Nakon pronalaska mjesta na kojem ćete udomiti svoj web potrebno ga je sa svog računala podići i objaviti na poslužitelju.

Sada vam preostaje da objavljeni web adekvatno održavate, odnosno da pravovremeno ažurirate objavljene informacije i poveznice.