prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izvrstan uspjeh učenika Prve privatne gimnazije na međunarodnoj debatnoj konferenciji RysMUN u Danskoj

Zagrebački gimnazijalci ostvarili su sjajan uspjeh na debatnoj konferenciji u Kopenhagenu. Nagradu za najboljeg delegata unutar jednog od deset odbora debatne konferencije koja simulira rad Ujedinjenih naroda dobila su čak četiri učenika Prve privatne gimnazije iz Zagreba!

Učenici zagrebačke Prve privatne gimnazije s pravom javnosti na učeničkoj su razmjeni u prestižnoj gimnaziji Rysensteen, školi s najboljim rezultatima na državnoj maturi u Kraljevini Danskoj. Riječ je o razmjeni učenika s projektnom nastavom na engleskom jeziku, u sklopu koje jednom godišnje Danci dolaze u goste u Prvu privatnu gimnaziju, a jednom godišnje zagrebački učenici putuju u Kopenhagen.

Paralelno s odvijanjem učeničke razmjene 15 odabranih učenika sudjelovalo je na međunarodnoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce RysMUN, zajedno s delegatima iz Danske, Španjolske, Njemačke, Francuske, Kanade, Indije i Egipta. RysMUN je međunarodna debatna konferencija u kojoj se sudionici  uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske koja sudjeluje na ovoj konferenciji.

Učenici Roko i Kiara predstavljali su SAD unutar Vijeća sigurnosti, Diego i Petar debatirali su unutar SPECPOL-a, Jolanda i Leona zastupale su UNHRC, a Helena i Lucia predstavljale su ECOSOC. Petra i Marta zastupale su Saudijsku Arabiju unutar UNHRC-a, a Eva i Sara predstavljale su Meksiko u sklopu ECOSOC-a. Jan i Leo branili su boje Njemačke kao UNEP. Teme o kojima su debatirali uključivale su prava žena, manjina i migranata na Bliskom istoku, osiguravanje prirodnih izvora za buduće generacije, problem nadzora i zaštite podataka, izazove regulacije opojnih sredstava te rat u Ukrajini.  Jolanda je osvojila titulu najboljeg delegata UNHCR odbora, Roko je proglašen najboljim delegatom Vijeća sigurnosti, Petar je najbolji delegat SPECOL-a, a Lucia je proglašena najboljim delegatom ECOSOC-a. Od ukupno deset odbora s 250 delegata učenici Prve privatne gimnazije proglašeni su najboljima u njih četiri!

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti dugi niz godina njeguje međunarodnu suradnju kroz sudjelovanje na mnogim debatnim konferencijama te projektima Najveća svjetska lekcija, European Schools for a Living Planet, eTwinning Earth Hour, Energy4You, Nanoyou, Spring Day itd.

Upravo je to jedan od razloga zašto je gimnazija Rysensteen tražila suradnju s Prvom privatnom gimnazijom. Već 13 godina učenici PPG-a debatiraju na najvećoj svjetskoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce Harvard Model United Nations, u organizaciji Sveučilišta Harvard, a također su sudjelovali na sličnoj konferenciji Sveučilišta Yale.