prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Javni poziv za najbolje kratke priče o Domovinskom ratu

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je šesti Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u 2024. godini.

Kratka priča o Domovinskom ratu treba biti književno ostvarenje na standardnom hrvatskom jeziku ili narječju s područja Republike Hrvatske, koje tematizira posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata (uz navođenje izvora), događaj stvarne ili fikcijske naravi. Kratka priča može obrađivati samo jedan segment Domovinskog rata, ali i Domovinski rat u cijelosti.

Kratka priča o Domovinskom ratu treba biti u obliku narativne proze s jednostavnom radnjom koja uključuje samo jedan zaplet, jedan splet okolnosti, ima ograničen broj likova i pokriva određen vremenski period. Tekst kratke priče ne smije biti kraći od jedne kartice teksta (1800 znakova s razmacima) ni duži od 5 kartica teksta (9000 znakova s razmacima).

Svrha i cilj ovoga Javnog poziva je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata na temelju Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020.–2024. i Provedbenog plana Ministarstva hrvatskih branitelja za razdoblje 2021.-2024., kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu za kratku priču o Domovinskom ratu imaju učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj te učenici srednjih škola Bosni i Hercegovini koji se školuju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, neovisno o njihovom prethodnom književnom iskustvu (u daljnjem tekstu: natjecatelji). Svaki natjecatelj ima pravo sudjelovanja samo s jednom kratkom pričom o Domovinskom ratu. Prijavljene kratke priče o Domovinskom ratu ne smiju biti prethodno objavljene u tiskanom ili e-obliku.

Kratka priča o Domovinskom ratu potpisana zaporkom (lozinkom/šifrom) te pripadajući obrazac prijave popunjen traženim podacima, vlastoručno potpisan, odnosno supotpisan od strane roditelja ili skrbnika za maloljetne prijavitelje, dostavlja se u .doc zapisu (word datoteka) i .pdf zapisu (pdf datoteka) na e-adresu: prica@branitelji.hr

Kratke priče koje ispunjavaju uvjete iz Javnog poziva razmatrat će Povjerenstvo za vrednovanje imenovano od strane potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, sastavljeno od književnika, književnih kritičara, novinara te stručnjaka za hrvatski jezik i književnost. Povjerenstvo za vrednovanje samostalno je u svojim odlukama i mišljenjima.

Postupak vrednovanja odvija se u tri zasebna kruga, te zasebno za učenike iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U drugi krug vrednovanja ulazi do 40% kratkih priča s najviše postignutih bodova iz prvog kruga. U treći krug ulazi 7 do 14 kratkih priča s najviše postignutih bodova u drugom krugu.

Ukoliko na Javni poziv pristigne dovoljan broj kratkih priča o Domovinskom ratu koje zadovoljavaju kriterije vrednovanja, Ministarstvo hrvatskih branitelja će najbolje priče urediti u zbirku kratkih priča o Domovinskom ratu i objaviti u tiskanom ili e-obliku.

Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja.