prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Job Shadowing u srednjoj strukovnoj školi za učenike s teškoćama u razvoju

U Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Karlovcu od 15. lipnja 2018. traje provedba Erasmus + projekta „Inkluzija 21. stoljeća traži nova znanja“. Projekt se provodi do 14. studenog 2019. godine. Nakon sedam održavih mobilnosti na kojima su učitelji edukacijski rehabilitatori i stručni suradnici boravili u različitim Europskim zemljama na edukacijama gdje su usvajali i razvijali brojne kompetencije (jezične, stručne, IKT i sl.), provedene su mnoge aktivnosti s učenicima te je projekt predstavljen na ŽSV.

Osim odlaska na strukturne tečajeve na kojima će se učitelji edukacijski rehabilitatori i dalje usavršavati, odlučili su  se i  na  tzv. job shadowing, oblik stručnog usavršavanja kada nastavnik promatra i prati rad kolege iz neke europske ustanove na njegovom ili njezinom radnom mjestu. Kroz tu aktivnost željeli su upoznati obrazovne ustanove sličnog profila, vidjeti načine poučavanja za učenike s teškoćama u razvoju kolega iz drugih europskih škola, unaprijediti rad u razredu te steći i unaprijediti znanja i integrirati primjere dobre prakse i nove metode i programe u svakodnevni rad te u program rada škole. 

Job shadowing odvijao se u Budimpešti u Mađarskoj. Na ovoj mobilnosti sudjelovala je Andreja Lekić, prof. defektolog. To je sedma mobilnost u sklopu projekta, a trajala je od 13.-17. svibnja. Posjetila je školu  “Budapesti Komplex SzC Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolája”. Škola ima dugu tradiciju i jedina je posebna strukovna škola među srednjim školama u Budompešti. Pohađa je 250 učenika s teškoćama u učenju, PAS, lakim intelektualnim i drugim teškoćama.

Boraveći u školi kolegica je u neposrednom promatranju rada i razgovoru s kolegama upoznala njihov sustav školovanja učenika s teškoćama u pomoćnim zanimanjima. Boravila je na nastavi informatike i tjesesno zdravstvene kulture kao i satovima tehnologije zanimanja (praktična nastava), gdje učenici u opremljenim kabinetima imaju nastavu i praktične vježbe iz različitih zanimanja (kuhari, slastičari, konobari, krojači i dr.). I sama se okušala u praktičnom radu. Izradila je kožni privjesak za ključeve kao i metalnu pločicu sa svojim imenom, naučila je tehnike slaganja salveta te kušala tradicionalna mađarska jela i peciva koja su pripremili učenici i nastavnici (kuhari i slastičari). U razgovoru s kolegama usporedila je obrazovne sustave Hrvatske  i Mađarske te su razmijenili iskustva u radu s učenicima s teškoćama u razvoju u srednjoj školi. Uspostavila je projekte suradnje kroz koje će unaprijeditit nastavu u srednjoj strukovnoj školi. Također je imala priliku predstaviti svoju školu i grad Karlovac, kao i razgledati brojne kulturno – povijesne znamenitosti Budimpešte.

Posjet kolega iz Budimpešte u karlovačkoj školi očekuje se u travnju 2020. godine čemu se unaprijed vesele. 

Andreja Lekić, prof. defektolog