prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Još sedam dana za prijavu na natječaj „Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“

Podsjećamo sve zainteresirane osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj kako rok za prijavu na natječaj „Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“ traje još samo sedam dana. Prijava za natječaj je otvorena do srijede, 6. ožujka 2019. godine, a odluka o dodjeli nagrada objavit će se na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti i obrazovanja u ponedjeljak, 11. ožujka 2019. godine.

Osnovne informacije o natječaju

U natječaju „Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“ mogu sudjelovati svi učenici osnovnih škola i srednjih škola Republike Hrvatske.

Natječajem se želi potaknuti učenike da steknu potrebno znanje i razviju svijest o potrošačkim pravima u svijetu digitalne tehnologije.

Učenici se pri tome mogu koristiti stručnim brošurama objavljenim na repozitoriju digitalnih obrazovnih sadržaja – Edutoriju u kolekciji pod nazivom Natječaj „Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“.

Poveznice na stručne brošure dostupne ne Edutoriju: 

 1. Sigurnost bežičnih mreža 
 2. Sigurnije na internetu 
 3. Potrošači na digitalnom tržištu 
 4. Vishing- krađa identiteta pozivom 
 5. Smishing – krađa identiteta sms-om 
 6. Prijevare s računima 
 7. Prijevare kod kupovine online 
 8. Phishing – mrežna krađa identiteta 
 9. Lažne stranice na internetu
 10. Mali savjetnik za potrošače na internetu
 11. STOP krivotvorinama i piratstvu 
 12. Krivotvorine – parfemi 
 13. Krivotvorine – odjeća
 14. Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona 
 15. Financijska pismenost 
 16. Financijska pismenost- Krediti

Prijavljeni radovi ne smiju koristiti sadržaj zaštićen autorskim i drugim pravima intelektualnog vlasništva drugih osoba bez njihova odobrenja.

Na radovima se ne smiju nalaziti imena, prezimena i ostali osobni podaci učenika, već samo naziv i mjesto škole koja prijavljuje predmetni rad na natječaj.

Natječaj je otvoren za prijavu do zaključno 6. ožujka 2019. godine.

Natječaj se provodi u četiri kategorije:

 1. videorad
 2. plakat
 3. strip
 4. infografika.

Prijava radova prema kategorijama

Za prijavu radova potrebno je prethodno ispuniti i ovjeriti Prijavni obrazac za natječaj „Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“. Potpisani i ovjereni obrazac šalje se na e-adresu wcrd2019@mingo.hr. Svaka škola šalje samo jedan prijavni obrazac. Bez zaprimljenog prijavnog obrasca prijavljeni radovi, neće se moći uzeti u razmatranje.

Na natječaj se, uz popunjeni, potpisani i ovjereni prijavni obrazac, dostavljaju fotografije plakata (u JPEG, JPG ili PNG formatu), stripovi u PDF formatu, infografika u PDF formatu te videoradovi u uobičajenim formatima (npr. mp4, avi ili mov).

Upute za prijavu radova

Videoradovi

Videoradovi koji se prijavljuju na ovaj natječaj mogu trajati najviše 30 sekundi te moraju biti snimljeni pri dnevnom svjetlu ili ako se snimaju u interijeru, potrebno je korištenje dodatnog osvjetljenja. Ako se videorad snima mobitelom, treba ga snimiti vodoravno, u formatu 16:9, u HD rezoluciji. Videorad se prijavljuje putem poveznice https://www.dropbox.com/request/jcKNgxP7begIdWu5YuW1.

Na navedenoj poveznici otvara se sučelje na kojem je potrebno učitati odabrani videorad. Nakon odabira datoteke koja se želi učitati, potrebno je unijeti ime i prezime ravnateljice/ravnatelja i elektroničku adresu škole koja prijavljuje videorad. Nakon toga se datoteka može učitati. Svaka škola može prijaviti po jedan rad iz kategorije videoradova. Na upisanu adresu elektroničke pošte stići će potvrda o zaprimanju rada.

Plakati

Plakat mora biti izrađen u A0 formatu (841 x 1188 mm), okomitog usmjerenja. Fotografiranje plakata preporučuje se obaviti pri dobrom osvjetljenju (uz dnevno svjetlo) na jednobojnoj površini okomitog usmjerenja. Plakat se prijavljuje putem poveznice https://www.dropbox.com/request/V2eNRxiXDU748fbL5xTb.

Na navedenoj poveznici otvara se sučelje na kojem je potrebno učitati odabrani plakat. Nakon odabira datoteke koja se želi učitati, potrebno je unijeti ime i prezime ravnateljice/ravnatelja i elektroničku adresu škole koja prijavljuje plakat. Nakon toga se datoteka može učitati. Svaka škola može prijaviti po jedan rad iz kategorije plakata. Na upisanu adresu elektroničke pošte stići će potvrda o zaprimanju rada.

Stripovi

Strip može sadržavati najviše četiri (4) A4 stranice, također okomitog usmjerenja. Strip se prijavljuje putem poveznice:

https://www.dropbox.com/request/HCFMzHY2jcTbJ3PEQVGB

Na navedenoj poveznici otvara se sučelje na kojem je potrebno učitati odabrani strip. Nakon odabira datoteke koja se želi učitati, potrebno je unijeti ime i prezime ravnateljice/ravnatelja i elektroničku adresu škole koja prijavljuje strip. Nakon toga se datoteka može učitati. Svaka škola može prijaviti po jedan rad iz kategorije stripova. Na upisanu e-adresu stići će potvrda o zaprimanju rada.

Infografike

Infografika se prijavljuje putem poveznice u PDF formatu https://www.dropbox.com/request/lXdY3TQsa5L2H6Tg9fSm.

.

Na navedenoj poveznici otvara se sučelje na kojem je potrebno učitati odabranu infografiku. Nakon odabira datoteke koja se želi učitati, potrebno je unijeti ime i prezime ravnateljice/ravnatelja i elektroničku adresu škole koja prijavljuje infografiku. Nakon toga se datoteka može učitati. Svaka škola može prijaviti po jedan rad iz kategorije infografike. Na upisanu adresu elektroničke pošte stići će potvrda o zaprimanju rada.

Vrednovanje radova i objava rezultata natječaja

Vrednovanje radova izvršit će povjerenstvo od pet članova koje će imenovati Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Radovi će se vrednovati prema sljedećim kriterijima:

 • primjerenost temi
 • kreativnost.

U svakoj kategoriji dodijelit će se po jedna vrijedna nagrada- pametna ploča za učionicu. Nagradu će ravnateljici/ravnatelju škole uručiti predstavnik Vlade Republike Hrvatske na obilježavanju Svjetskog dana prava potrošača 15. ožujka 2019. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb.

Odluka o dodjeli nagrada objavit će se na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti i obrazovanja 11. ožujka 2019. godine.

Objava radova

Sudionici natječaja u cijelosti prihvaćaju i slažu se s uvjetima sudjelovanja te slanjem radova daju suglasnost na njihovo korištenje u nekomercijalne svrhe, uključujući njihovu objavu na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Odluka o dodjeli nagrada objavit će se na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti i obrazovanja dana 11. ožujka 2019. godine. U svakoj kategoriji dodijelit će se po jedna vrijedna nagrada – pametna ploča za učionicu, a nagradu će ravnateljici ili ravnatelju škole uručiti predstavnik Vlade Republike Hrvatske na obilježavanju Svjetskog dana prava potrošača koji će se održati dana 15. ožujka 2019. godine od 10 do 18 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb.

Svi pristigli radovi bit će prikazani i u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, 15. ožujka 2019. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb.