Još su otvorene prijave za Višnjanske edukacijske programe

Prijave na ovogodišnje Višnjanske edukacijske programe otvorene su do subote, 7. ožujka 2020. godine, zato svi zainterisirani koji žele sudjelovati trebaju započeti s pripremom i slanjem dokumentacije. Višnjanski edukacijski programi (VEP) rezidencijalni su kampovi i škole namijenjeni visokomotiviranim učenicima koje zanimaju znanosti i tehnologije. 

Organizirani su u četverodnevni i sedmodnevni programi koji se ovisno o prijavljenim kandidatima održavaju u razdoblju od travnja do listopada, a po potrebi i tijekom ostatka godine. Programi se odvijaju u manjim grupama gdje sudionici pod vodstvom mentora timski rade na rješavanju nekog problema odnosno projekta. Izvode se tijekom cijele godine, na više razina: 1) za nove sudionike, koji do sada nisu sudjelovali na programima, tijekom trajanja školske godine (u trajanju od 4 dana); 2) za stare sudionike – koji su u prethodnim godinama sudjelovali na istima, tijekom trajanja ljetnih i jesenskih programa (u trajanju od 7 – 8 dana) i 3) za stare sudionike koji rade na vlastitim projektima tokom cijele školske godine.

Učenici osnovne škole, u dobi od 3. do 8. razreda, sudjeluju na programima Youth Science Camp, dok srednjoškolci sudjeluju na Summer School of Science ili Višnjan School of Astronomy, ovisno o interesima.

Od sudionika se očekuje: samostalnost (mogu funkcionirati bez roditelja i brinuti o sebi; zainteresirani za samostalni, grupni i mentorski rad na izazovnim problemima;  dobri u školskom gradivu iz područja interesa; tolerantnost prema drugima i različitima od sebe; žele provesti 4 ili 7 dana radeći mnogo na projektu i motivirani  su pratiti zahtjevan program, s malim brojem pauza. Kako je broj zainteresiranih kandidata višestruko veći od broja mjesta na programima kojima se raspolaže, sama prijava ne garantira poziv na programe. Također, nudi se i određeni broj stipendija za osobe slabijeg imovinskog statusa. Detaljnije informacije o prijavama mogu se pronaći na mrežnoj stranici www.sci.hr. Nositelji su programa Znanstveno edukacijski centar Višnjan i Astronomsko društvo Višnjan.