prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Junior Engineer Academy: novi projekt za srednje škole

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u suradnji s Deutsche Telekom Stiftungom i Hrvatskim Telekomom pokreće novi projekt: Junior Engineer Academy (JEA) u hrvatskim srednjim školama. Projekt podržava i International Giving Foundation sa sjedištem u Münchenu.

Ključno obilježje programa je uspostavljanje i održavanje bliskih kontakata s tvrtkama i sveučilištima koji učenicima omogućuju rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

Svaka škola u projektu mora prijaviti projektnu ideju koju će realizirati doniranom opremom i koju će prezentirati na Croatian Makers konferenciji.

U projekt će se uključiti 15 srednjih škola koje će se odabrati prema sljedećim kriterijima:

  • opis projektne ideje
  • motivacija za sudjelovanje u projektu.

U projektu mogu sudjelovati četverogodišnje srednje škole tehničkih usmjerenja s područja Republike Hrvatske.

Detaljnije informacije o prijavi i prijavnica dostupne su na poveznici https://form.jotformeu.com/90482071127351.

Rok za prijavu je 7. ožujka 2019. do 23 sata i 59 minuta.

Školama koje budu odabrane za sudjelovanje u projektu osigurat će se:

  • paket IoT opreme (naprednu Arduino IoT opremu i komplete senzora),
  • 3D printer i potrošni materijal
  • dvodnevnu osnovnu i naprednu edukacije za mentore o korištenju opreme (prva edukacija održat će se u Zagrebu u ožujku 2019.)
  • novčana sredstava potrebna za realizaciju projektnih ideja
  • mentorstvo za učenike na dvije razine – IRIM i tvrtke/obrazovne ustanove.

Projekt će se odvijati u dvije faze. Prva faza uključuje edukaciju mentora za korištenje tehnologija koje će im pomoći u radu s učenicima te pri mentoriranju učenika u razvoju individualnih projekata. U drugoj fazi provođenja projekta, škole će se povezati s tvrtkama i edukacijskim ustanovama kako bi im se osigurala mentorska podrška pri izradi rješenja Kreativnog natječaja koji će se provoditi u sklopu projekta te potaknuti trajnu suradnju između obrazovnog i poslovnog sektora.

IRIM će kontinuirano pružati mentorstvo, pomoć i smjernice timovima i mentorima te pratiti aktivnosti provedbe projekta.

Projekt će završiti predstavljanjem radova na godišnjoj Croatian Makers konferenciji koja će se održati u svibnju 2020. u Zagrebu, na kojoj se predstavljaju postignuća učeničkih timova koji sudjeluju u projektnim aktivnostima IRIM-a.

***

Deutsche Telekom Stiftung provodi program “Junior Engineer Academy” (JEA) od 2005. godine, a trenutno se provodi u stotinjak škola diljem Njemačke. Kao dvogodišnji izborni program za učenike 8. i  9. godine školovanja, cilj Akademije je potaknuti zanimanje mladih ljudi za tehnička, inženjerska i znanstvena zanimanja, olakšati njihov prijelaz iz škole na sveučilišta ili programe strukovne izobrazbe te pravovremeno i fokusirano poticati njihove individualne vještine.