prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako liječiti opekline izazvane suncem?

Svima nama već je poznato upozorenje o štetnosti izlaganja UV zračenju koje može rezultirati crvenilom, neugodnim zatezanjem kože, pa i bolovima. Što činiti kada dođe do opeklina?

Budući da je zbog opeklina temperatura tijela povišena, potrebno je što prije rashladiti se. Dakle, čim se osjeti žarenje, potrebno se maknuti sa sunca i osvježiti se hladnim tušem. Ako se osoba nalazi u hladu, treba popiti hladno piće, a kockicama leda prijeći preko crvenih zona na koži. Zbog opasnosti od dehidracije potrebno je piti veće količine vode.

U težim slučajevima, ukoliko su opekline jake i zahvatile su veći dio tijela, može se popiti aspirin ili ibuprofen, no ako se pojave veliki plikovi, malaksalost ili dezorijentiranost, obavezno je potražiti pomoć liječnika.

Protiv opeklina će pomoći i zeleni čaj (ima odlična protuupalna svojstva), a treba ga ohladiti, natopiti njime ručnik te staviti na tijelo kao oblog.

Opečena mjesta mogu se obložiti kriškama krastavca ili krumpira, a pomaže i alkoholni ili jabučni ocat, koji ima umirujuće djelovanje kada se jave bol, svrbež i upala. Na opekline se nikako ne smiju stavljati bilo koja vrsta ulja ili masti jer oni zadržavaju toplinu i još više prže kožu. Osobe koje koriste „anti-age“ kozmetičke proizvode, neko vrijeme ih trebaju izbjegavati jer izazivaju iritacije.

Evo nekoliko savjeta pomoću kojih se mogu spriječiti opekline:

  • Potrebno je birati kreme s visokim faktorom. Kako bi se smanjila opasnost od opeklina, trebaju se koristiti kreme s vrlo visokim faktorom zaštite (iznad 50). Obavezno je namazati se nakon svakog kupanja. Potrebno je izbjegavati ulja za kožu i tijelo jer reflektiraju svjetlost.
  • Potrebno je biti temeljit. Najosjetljivija su područja prsa, nos i jagodice pa je kremu za sunčanje na njima potrebno obnavljati svakih dva do tri sata. Potrebno je obilato nanijeti kremu i na dijelove poput nosnica, područja iznad usana, oko pazuha i na nožnim prstima.
  • Potrebno je biti oprezan i sa sunčanim naočalama. Zvuči neobično, ali ako se nose sunčane naočale s metalnim okvirima, postoji opasnost od opeklina na obrazima.
  • Sredstva za samotamnjenje nisu zaštita. Štoviše, istraživanje u kojemu je sudjelovalo 165 studenata sa Sveučilišta u Arizoni pokazalo je da takva sredstva mogu povećati rizik od opeklina.
  • Potrebno je shvatiti kolika je važnost krema za sunčanje. Sunce je odgovorno za do čak 90 posto bora, i premda se rak kože u velikoj mjeri može spriječiti, to je još uvijek najčešći oblik raka u SAD-u.

 

Članak je izvorno objavljen na Tportalu.