prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako najlakše pronaći materijal u Edutoriju?

Iako je repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja Edutorij moguće pretraživati na nekoliko različitih načina, donosimo detaljnije upute kako pronaći materijal kroz strukturu predmeta i razreda (kroz stablo nastavnog plana i programa ili predmetnog kurikuluma).

 

Na stranici Svi materijali nalazi se stablo svih materijala smještenih u kategorije razreda i predmeta:

   

Potrebno je odabrati kategoriju “Obrazovni sadržaji“ klikom na znak + pored tog pojma. Klikajući na isti način na znak + moguće se kretati kroz strukturu, koja prvo otvara odabir između osnovnih škola, srednjih škola, strukovnih škola, umjetničkih škola, visokih učilišta ili pak cjeloživotnog učenja:

Nakon toga možemo odabrati razred koji nas zanima, pa predmet koji nas zanima:

   

Sljedeće, na razini predmeta možemo odabrati želimo li pronaći materijal koji je vezan uz nastavni plan i program ili predmetni kurikulum, te dalje pretraživati po podkategorijama istih:

Važno je napomenuti da se klikom na znak + krećemo dublje u strukturu, dok klikom na naziv kategorije odmah dobivamo rezultate za tu kategoriju i sve što je unutar nje. Odabirom jednog pojma i klikom na njegov naziv on mijenja svoju boju:

Tako nam npr. klikom na pojam “osnovne škole“ sustav prikazuje popis svih materijala namijenjenih za osnovne škole i vidimo da se radi o većem broju materijala:

Klikom na pojam dublje u strukturi, npr. na 4. razred osnovne škole, broj materijala je vidno smanjen:

Zalazeći dublje u strukturu smanjuje se i broj dostupnih materijala i lakše pronalazimo što nas zanima, pa odabirom npr. domene “brojevi“ za predmetni kurikulum matematike za 4. razred OŠ dobili smo rezultat od 3 materijala:

Dobivene rezultate pretraživanja možemo dodatno filtrirati po nekim metapodacima:

te sortirati po nekom od željenih kriterija:

Video s uputama o pretraživanju na ovaj način dostupan je na naslovnici Edutorija:

Ono što je važno znati je da smještanje materijala u strukturu razreda i predmeta vrši autor materijala prilikom objave materijala u sustavu, i ovisno o tome koliko se potrudi detaljno smjestiti materijal toliko ga se lakše može i naći. Ukoliko je materijal npr. smješten samo u kategoriju “osnovne škole“, bit će ga moguće pronaći samo u toj kategoriji, dok u slučaju kada je materijal smješten duboko u strukturu kao što je npr. domena “brojevi“ za predmetni kurikulum matematike za 4. razred OŠ, taj materijal će biti moguće pronaći na najdubljoj razini ali i svima iznad – i na materijalima za matematiku 4. razreda OŠ, i na popisu materijala za 4. razred i na popisu materijala za OŠ. Stoga, preporučujemo svim autorima da svoje materijale smjeste što točnije u strukturu kako bi bili dohvatljiviji korisnicima!