prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako pobijediti strah od ispitivanja?

Događa li vam se da se prije ispita osjećate zbunjeno, napeto i zabrinuto? Tijekom ispitivanja srce vam ubrzano kuca, a dlanovi vam se znoje. Ako su vam se događale slične situacije znači da ste doživjeli “strah od ispita ili ispitivanja”.

Većina učenika osjeća strah od ispitivanja. Određeni stupanj treme normalna je ljudska reakcija na takvu situaciju. Štoviše, umjereni stupanj straha pomaže nam u savladavanju ispitne situacije na način da povećava našu budnost i spremnost. No, kada strah postane prekomjeran, može smanjiti postignuće i postati problem.

Dobra vijest je da se strah može prevladati, ali prije nego što krenemo sa savjetima za savladavanje straha upoznajmo se s uzrocima koji ga izazivaju i posljedicama koje nastaju.

Uzroci straha      Posljedice straha
  • učenje u zadnji čas
  • teškoće razumijevanja postavljenih pitanja tijekom ispita.
  • loša organizacija vremena
  • zbrkanost misli, dekoncentriranost
  • teškoće s organizacijom sadržaja koji treba naučiti
  • teškoće prisjećanja ključnih pojmova ili pojedinih riječi za vrijeme odgovaranja
  • zabrinutost zbog loših iskustava vezanih uz ispitivanje u prošlosti
  • slab uspjeh iako ste naučili gradivo
  • zabrinutost zbog negativnih posljedica neuspjeha
  • slab uspjeh iako ste naučili gradivo

 

Važno je znati da strah od ispitivanja sadrži dvije komponente: uznemirujuće misli o svemu strašnom što će se dogoditi ako ispit ne položimo (zabrinutost, neizvjesnost, strah od posljedica lošeg uspjeha na ispitivanju, …) te tjelesne reakcije kao što su glavobolja, ubrzani rad srca, mučnina, crvenilo, drhtanje glasa itd. Te pojave s jedne strane ometaju učenje i pripremu, a s druge strane smanjuju naš učinak pri ispitivanju. Stoga je važno znati prepoznati strah i naučiti kako se s njim efikasnije suočavati.

Donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu olakšati prevladavanje strah od ispitivanja. Odaberite među njima one za koje procjenjujete da bi vam mogli najviše koristiti i pokušajte ih primijeniti.

Pripremite se, neki učenici imaju tremu iz jednostavnog razloga što se nisu dovoljno pripremili. U takvim slučajevima trema je normalna reakcija. Zato nemojte učiti u zadnji čas. To nije najbolji način da se riješite treme, počnite učiti na vrijeme i aktivno. Dobro naučeno gradivo ulijeva sigurnost zato pročitajte savjete o efikasnijem učenju i knjigu u ruke! Gradite samopouzdanje tako što ćete učiti redovito, a ne zadnji čas, noć prije ispitivanja.

Gradivo koje će vas nastavnik ispitivati naučite tako dobro da ga se možete prisjetiti i kad ste pod stresom.

Mislite pozitivno i zaboravite na neugodne stvari koje bi se mogle dogoditi. Tijekom učenja nemojte se mučiti crnim mislima i negativnim emocijama u vezi ispitivanja. Dok neki učenici razmišljaju o zadacima koje rješavaju drugi se opterećuju mislima tipa “Opet ću dobiti jedan”, “Ne znam ni jedan zadatak“, “Roditelji će mi zabraniti izlaske”,… Svaki put kad vam se pojavi takva misao kažite stop i mislitiena zadatak koji rješavate. U početku će možda ići teško, ali što češće budete sebi ponavljali postat će lakše.

Kad biste mislili isključivo negativno umanjili biste sposobnost svog uma. Umjesto toga mislite na prolazak. Uvjerite sami sebe u svoju volju da dobro odgovorite na pitanja, ohrabrujte sebe kao što biste ohrabrivali najboljeg prijatelja.

Samoispitivanje je dobar način da se unaprijed pripremite za stresnu situaciju ispitivanja. Najjednostavnija metoda samoispitivanja je prepričavanje, ali najbolje ćete se pripremiti za ispit budete li postavljali pitanja samom sebi i odgovarali na njih u ispitnim uvjetima. Možete se dogovoriti i s drugim učenicima da se međusobno ispitujete gradivo, tako ćete se pripremati za ispitivanje, a usput će vam biti zabavno i družit ćete se s kolegama. Na taj način stresnu situaciju ćete doživjeti iz druge perspektiva pa vam se možda više i neće činiti tako strašna.

Slušajte dok profesor pita druge učenike iz razreda. Velik dio gradiva možete naučiti ako pratite na satu i pratite dok profesor ispituje druge učenike. Uz to možete zapamtiti koja pitanja profesor postavlja i što treba bolje naučiti. Možete si čak i zapisati pitanja tako da ih ne zaboravite. Tako možete, nakon što naučite gradivo ponoviti po tim pitanjima i osjećati se spremnije za usmeno odgovaranje.

Pokušajte se opustiti. Ako ste pred ispitivanje napeti ili nervozni pokušajte se opustiti. Postoje različite tehnike opuštanja (duboko disanje, zamišljanje ugodnih slika), a što ih bolje uvježbaš, to će biti djelotvornije u samoj situaciji pred usmeno ispitivanje. Duboko disanje će napr. smanjiti stres i opustiti vas.

Tijekom samog ispitivanja koncentrirajte se na postavljeno pitanje. Pokušajte ne misliti na iduće pitanje (npr. “Samo da me to ne pita “) jer to potiče napetost i smanjuje koncentraciju. Opustite se, duboko dišite i ohrabrujte se razmišljajući na način “naučio/la sam”, “miran/na sam i spremna”, “ovo ispitivanje ionako neće promijeniti moj život”. Ako niste dobro razumjeli pitanje, pitajte profesora da pitanje ponovi ili preoblikuje. Tek tada odgovarajte.

Prepoznaj što je pod tvojom kontrolom. Vaš uspjeh ovisi o različitim stvarima. Neke možete kontrolirati, kao npr. vaše znanje, uloženi trud, sposobnost snalaženja u ispitnoj situaciji…, a neke ne možete – npr. težina gradiva, strogoća profesora, njegovo trenutno raspoloženje, sreća… Pokušajte razmišljati o onim stvarima na koje možete utjecati, a ove druge prihvati takvima kakve jesu i ne trošite vrijeme živcirajući se zbog njih.

Literatura

Duncalf, B. Kako položiti ispit / . Zagreb: Mozaik knjiga, 1999.
Rijavec, M., Miljković, D. Vodič za preživljavanje u školi. Zagreb: „IEP“ d.o.o., 2003.

Izvori

http://www.skole.htnet.hr/ss-bol-501/skola/skolski-psiholog.htm#strah
http://teenforums.10.forumer.com/a/kako-savladati-strah-od-ispitivanja_post17.html
http://www.os-popovac.skole.hr/razmjena