prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako samopouzdanje utječe na ponašanje djeteta?

Kad se dijete osjeća pozitivno, njegovo samopouzdanje, samopoštovanje i ponašanje su također pozitivni. Dijete koje se osjeća negativno će imati manje samopouzdanja i vjerojatnije je da će se, kao posljedica toga, osjećati i ponašati negativno.

Neka djeca su vrlo sramežljiva i nemaju samopouzdanja govoriti pred grupom ili komunicirati s ostalima u grupi. Drugi su, pak, ekstroverti i puni samopouzdanja. No sramežljivost se ne smije zamijeniti s nedostatkom intelektualnog potencijala. Sramežljiva djeca često razviju samopouzdanje tijekom odrastanja te postaju osjećajne, samopouzdane i zrele odrasle osobe.

Nova poznanstva
Mnoga djeca se osjećaju sigurno i samopouzdano u poznatom okruženju obitelji, ali postaju napeti u novim ili nepoznatim situacijama i okruženjima. Dobar primjer ovoga je početak pohađanja vrtića ili škole. Djeci tada često treba vremena prije nego li se naviknu na nove ljude i situacije oko sebe.

Budite strpljivi i pružite svom djetetu podršku svaki put kad ga vodite u vrtić ili školu. Objasnite mu da mora ići, ali i da ćete se nakon programa odnosno nastave vratiti po njega. Također, podsjetite ga na ono što vam je ispričao i prikazao kao pozitivno iskustvo u tom novom okruženju. S vremenom će sve slobodnije komunicirati te se sprijateljiti s drugom djecom.

Potičite svoje dijete te mu pomognite da komunicira i druži se i s drugom djecom i odraslima. Uz školu, organizirajte i dodatne aktivnosti, kako za njega, tako i za drugu djecu, njegove prijatelje. Pozovite, na primjer, njegova prijatelja ili prijateljicu na sok, rođendansku proslavu ili da prespava. To, naime, može također pomoći manje samopouzdanom djetetu da se opusti u društvu prijatelja.

Potičite svoje dijete da priča s vašim prijateljima i članovima šire obitelji o stvarima i aktivnostima koje ga vesele. Uspostavom ovakvih odnosa s različitim ljudima pomoći će mu da razvije samopouzdanje i socijalne vještine.

Pažnja i pohvala
Svom djetetu redovito pružajte pažnju koju ono treba i zaslužuje. Provodite vrijeme skupa pričajući, igrajući se i odrađujući razne dnevne aktivnosti. Putovanja i izleti su sjajni, ali i slikanje, pjevanje, vrtlarenje, igranje raznih igara, šetnje ili pak zajedničko pripremanje sendviča može biti jednako posebno i zanimljivo.

Naime, čak i manje aktivnosti i zadaci, poput razvrstavanja rublja ili slanja pisama mogu biti dobra prilika da vam dijete pomogne i pritom se osjeća dovoljno „odraslo“, odgovorno i pouzdano.

Nemojte ga zaboraviti pohvaliti kada primijetite da se trudi ili nešto uspješno obavi. Kod izricanja pohvala nastojte biti što specifičniji i konkretniji, direktno navodeći zašto ga hvalite. Ovo će mu pomoći da razluči dobro od lošeg ponašanja te će potvrditi da je ono što ono čini dobro i pozitivno.

Suočavanje s negativnim osjećajima
Pričajte sa svojim djetetom, ali pritom ga zaista i slušajte. Budite iskreno zainteresirani za njegove prijatelje, uspjehe i neuspjehe.

Pokušajte biti osjetljivi i imati razumijevanja za njegove strahove i brige, koliko god vam se oni činili malim ili beznačajnim. Zapamtite da se svijet kroz oči malog djeteta može činiti velikim i zastrašujućim. Pokažite svom djetetu da ga doživljavate ozbiljno i pružite mu ohrabrenje, posebice kada ga zadesi nešto loše ili zabrinjavajuće.

Potaknite ga i pomozite mu da priča o svojim negativnim osjećajima. Pritom potvrdite da razumijete kako se ono osjeća, riječima poput: „Mora da si se osjećao prestrašeno kad je pas lajao i skočio na tebe“.

Kad se dogodi nešto što je uznemirilo vaše dijete, pričajte o tome otvoreno te pokušajte zajednički pronaći rješenje koje će moći primijeniti u slučaju da se ponovno dogodi slična situacija.

Izvanškolske aktivnosti i hobiji
Uključivanje vašeg djeteta u izvanškolske aktivnosti još je jedan dobar način interakcije s drugima te mu može pomoći da se osjeća samopouzdano. Razne sportske grupe, tečajevi samoobrane, jezične i muzičke škole, na primjer, mogu u vašeg djeteta potaknuti želju za novim ciljevima te razviti osjećaj postignuća.

Nadalje, potičite interese svog djeteta te ih pokušajte ne nazivati „dosadnim“, „djetinjastim“, „neambicioznim“ ili sličnim negativnim nazivima. Oni su jednako dio razvoja osobnosti vašeg djeteta.

Naravno, ako interesi vašeg djeteta postanu opsesivni, neprikladni ili po njega opasni, bitno je da utječete i posredujete. Ali ako vaše dijete razvije interes i zanimanje za novi hobi, čak i onaj koji ne bi bio vaš prvi izbor, svakako ga potičite.

Preneseno s BBC Schools – Parents:

http://www.bbc.co.uk/schools/parents/life/health_happiness/problems/confidence.shtml