prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kamo nakon srednje škole?

Srednjoškolci se u završnom razredu nađu pred velikom odlukom: hoće li studirati ili tražiti posao. Učenici završnog razreda srednje škole u školskoj godini 2016./2017. zasigurno su se već donijeli odluku kamo nakon srednje škole. To zasigurno nije bila jednostavna odluka. Srednjoškolcima koji još nisu odlučili kamo nakon srednje škole, ili pak nisu sigurni u svoju odluku, a u sljedećoj školskoj godini ih upravo to očekuje u ovom tekstu predstavljamo portal e-Usmjeravanje.

Neodlučni ste? Ne znate koje su vaše prednosti, vještine ili interesi? Ako još niste odlučili kamo nakon srednje škole, ili ako niste sigurni u svoju odluku na portalu e-Usmjeravanje možete pronaći informacije i alate koji će vam pomoći u donošenju odluke.

Tako možete koristiti alat “Moj izbor: Upitnik interesa i kompetencija” koji će vam pomoći dobiti jasniju sliku o vašim interesima i kompetencijama te time olakšati izbor zanimanja koja su najprimjerenija procijenjenim profesionalnim interesima. Osim konkretnih kompetencija poslodavci traže i tzv. “meke vještine”, koje su važne za većinu zanimanja. Odgovor na pitanje imate li te vještine možete dobiti ako ispunite upitnik “Koje osobine traže poslodavci?“.

Upitnici vam zapravo pomažu suziti izbor zanimanja koja vam odgovaraju. Svi mi imamo određenu sliku o pojedinim zanimanjima. Međutim, rijetko imamo sve informacije o tome koje sve zadatke neki posao obuhvaća. Kako biste dobili jasniju sliku o tome što vam odgovara i u čemu biste mogli biti dobri, korisno je već u srednjoj školi istražiti zanimanja. Kako možete to napraviti? Potražite zanimanja koja vas zanimaju u opisima zanimanja. Za svako zanimanje potrebne su određene osobine. Posjedujete li osobine koje traže u određenom zanimanju? Ispunite upitnik za samoprocjenu osobina ličnosti povezanih s poslom i on će vam pomoći da dođete do jasnije slike o vlastitim osobinama što će vam olakšati prepoznavanje zaposlenja koje vam najviše odgovara. Ako ste u opisima dobili potvrdu vaših razmišljanja, to vjerojatno znači da ste na pravom putu.

Ako ste pak sigurni da želite nastaviti školovanje u visokom obrazovanju, a nesigurni ste po pitanju odabira studijskog programa i visokoškolske ustanove, preporučujemo da ispunite upitnike i posjetite mrežnu stranicu portala pod nazivom „Želim nastaviti školovanje u visokom obrazovanju“. Na ovom dijelu portala možete saznati informacije o stipendijama za studente, smještaju u studentske domove, studentskim poslovima te informacije o studijima na sveučilištima i drugim ustanovama visokog obrazovanja.

Sretno s odlukom!