prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Knjige na slobodi ili BookCrossing

U travnju ćemo obilježiti čak dva datuma vezana uz knjige: Svjetski dan dječje knjige (2.4.)  i Međunarodni dan knjige (23.4.), pa koristimo priliku da vas upoznamo s jednim zanimljivim projektom. Riječ je o projektu BookCrossing čije je ime nastalo spajanjem dvije engleske riječi: book (knjiga) i crossing (prijelaz) pa nije teško zaključiti hrvatsku varijantu ovog izraza – “prijelaz knjiga”.

Radi se zanimljivom i vrlo jednostavnom projektu pri kojem se na javnim mjestima ostavljaju knjige s jasnom porukom: Pročitaj me! Na taj se način njihovim nalaznicima daje do znanja da te knjige nisu izgubljene već im je cilj da budu ponovno pročitane. I to što je moguće više puta.

Knjige se mogu ostaviti na klupi u obližnjem parku, u tramvaju, na plaži ili u čekaonici kod liječnika… bilo gdje. Svaka ostavljena knjiga ima svoj jedinstveni kod pomoću kojeg o njoj možete pisati na posebnim internetskim stranicama posvećenim BookCrossingu. Od vas se očekuje da napišete gdje ste pronašli određenu knjigu i što o njoj mislite. Nakon toga, možete je i vi ostaviti na nekom pristupačnom mjestu kao bi prešla u neke nove ruke.

Projekt BookCrossing pokrenut je u SAD-u početkom 2001. godine na inicijativu dvoje entuzijasta koji su sanjali o ideji “svijeta kao velike slobodne knjižnice”.  Danas je taj projekt prihvatilo više od pola milijuna ljudi iz svih krajeva svijeta.

Prema podacima objavljenim u listu Vjesnik, BookCrossing je započeo svoj, puno skromniji život i u Hrvatskoj i to zahvaljujući Velimiru Šubertu, vlasniku Naklade Esdea iz Oroslavja. Iako su ga, kako kaže, mnogi pokušali obeshrabriti, gospodin Šubert je u studenom 2003. godine u čekaonicama lokalne ambulante počeo ostavljati knjige. Potom je Osnovna škola »Brod Moravice« prihvatila njegovu ideju te su učitelji poticali đake da i oni “oslobađaju” svoje knjige. Tako je po klupama čekaonica, parkova, kolodvora ostavljeno čak 249 knjiga.

Ukoliko želite naučiti više o BookCrossingu ili se želite i sami uključiti u ovaj projekt, predlažemo vam da dodatne informacije potražite na web stranicama
http://www.bookcrossing-croatia.org/.