prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kvantne komunikacije na konferenciji Dani e-infrastrukture Srce DEI 2023

Ovogodišnja konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2023 koja se održava od 28. do 30. ožujka 2023. dio će programa posvetiti kvantnim komunikacijama, odnosno projektu CroQCI koji je dio inicijative Europske kvantne komunikacijske infrastrukture (EuroQCI).

Pozivamo vas da nam se pridružite na prvome tematskom bloku 29. ožujka u 16 sati, koji će se baviti ulogom kvantnih komunikacija u budućnosti, njihovim utjecajem na sigurnost te dosezima hrvatskih istraživačkih grupa u ovome području.

Na panelu koji će okupiti neke od partnera u projektu CroQCI, CARNET će, kao koordinator projekta, dati pregled projekta i očekivanih rezultata.

Fakultet elektrotehnike i računarstva predstavit će optičku zemaljsku postaju za primanje kvantnog ključa koji će biti poslan sa satelita u niskoj zemljinoj orbiti. Institut Ruđer Bošković će predstaviti CroQCI u širem kontekstu EuroQCI-a te govoriti o gradivnim blokovima kvantne komunikacije te o kvantnim mrežama.

Fakultet prometnih znanosti govorit će o dizajnu i implementaciji QCI mreže i validaciji sigurnosti, dok će predstavnica Instituta za fiziku govoriti o razvoju i važnosti optičkog atomskog sata.

Srce će izložiti planove za izgradnju virtualnog okruženja za e-učenje u polju kvantnih tehnologija te o važnosti, oblicima i temama edukacija koja će se kroz projekt nuditi korisnicima.

Na konferenciju se možete prijaviti na sljedećoj poveznici https://dei-registracija.srce.hr/  

O projektu CroQCI

Cilj projekta CroQCI je razvoj eksperimentalnih kvantnih komunikacijskih sustava i mreža, nadopunjenih i integriranih s nizom klasičnih sigurnih komunikacijskih tehnologija. To uključuje izgradnju i testiranje uređaja i sustava koji kombiniraju najbolje od kvantnih, postkvantnih klasičnih i kvantno poboljšanih rješenja.

CroQCI će osigurati mrežnu arhitekturu i slučajeve korištenja projekta koji će omogućiti integraciju zemaljske infrastrukture s budućom svemirskom komponentom u potpuno funkcionalnu kvantnu komunikacijsku mrežu. Projekt CroQCI podržavaju i drugi EU partneri koji grade svoje nacionalne mreže, osiguravajući sinergije i koordinaciju strategija i tehnologija s nizom zemalja EU. Osim toga, kako bi osigurao održivost i dugoročni učinak kvantnih komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj, CroQCI će uložiti značajne napore u obrazovanje, prijenos znanja, transfer tehnologije i javno širenje.