prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Liječnički pregled prije polaska u prvi razred

Dugo iščekivano proljeće je stiglo, cvrkut ptica, miris trave i cvijeća svima je unijelo radost i izmamilo osmjeh na lice. Ipak, moram naglasiti da su najviše uzbuđeni naši mališani koji na jesen polaze u školu. Period malog djeteta, koji traje od treće do šeste godine života, je polako došao kraju i naši šestogodišnjaci ulaze u školske klupe, započinju novo razdoblje svoga života  kao  školska djeca. Školskom djecom nazivamo djevojčice i dječake sve do petnaeste godine života kada ulaze u pubertetsko razdoblje pa ih nazivamo adolescentima.

Da bi novo životno, školsko razdoblje počelo uspješno, potrebna je mala pomoć liječnika u suradnji s roditeljima i psiholozima. 

Mališani koji se pripremaju za polazak u školu trebaju proći određene pretrage koje će pokazati koliko su spremni za nove radne pobjede, i kako im se maksimalno može olakšati učenje i prilagodba na novi raspored i način života.

Zadaća liječnika

Do svoje šeste godine života djeca obavljaju sistematske preglede kod liječnika pedijatra ili liječnika obiteljske medicine. Sada, kada polaze u prvi razred osnovne škole, a i kroz cijelo njihovo daljnje školovanje sistematske preglede obavljat će liječnici školske medicine.

Sistematski pregled prije polaska u prvi razred, ali i svaki sljedeći tijekom školovanja, započinje mjerenjem tjelesne visine i težine. Unosom dobivenih vrijednosti u tablice dane za dob djeteta, određuje se indeks tjelesne mase (BMI)  koji nam govori je li dijete ima višak ili manjak kilograma. U bilo kojem slučaju roditelji i djeca će dobiti naputak liječnika što treba učiniti da se tjelesna težina dovede u željeno stanje.

Pregledom srca i pluća liječnik ocjenjuje fizičku kondiciju djeteta i otkriva eventualno prisutne poremećaje koji bi možda ograničavali školarca u nastavi tjelesnog odgoja. Kod nekolicine djece se nađe šum na srcu, koji se naziva funkcinalnim šumom i potpuno je bezopasan jer obično nestaje u doba puberteta. Zbog toga roditelji uopće ne bi trebali biti zabrinuti.

Posebna pažnja se posvećuje pregledu spolovila. U dječaka se gleda prisutnost oba testisa u mošnjama, a u djevojčica vanjski izgled spolovila. Ukoliko se zamijete znakovi preuranjenog puberteta (o tome smo pisali u prethodnim člancima), potrebna je konzultacija endokrinologa.

Ono što  djeca ne vole, a nužno je učiniti, to je pregled krvi. Vratimo se malo unatrag kada sam pisala o anemijama. Bilo je riječi o manjku željeza kod djece predškolske i školske dobi. Smjestila sam ih među „rizičnu skupinu“. Pregledom krvi lako se pronalaze mališani koji pate od manjka željeza u krvi, stoga trebaju na terapiju za kratko vrijeme da bi bili koncetrirani i što manje umorni u svladavanju novog, školskog gradiva.

Liječnik školske medicine obavlja, takozvani grubi neurološki pregled mališana. Pregled glave, koordinacija pokreta ruku i nogu govore liječniku o neurološkom razvoju djeteta. Veliki broj djece ima uredan neurološki razvoj, što znači da ne bi trebali imati problema s čitanjem, pisanjem, pohađanjem nastave tjelesne aktivnosti. Prilikom ovog pregleda liječnik procjenjuje djetetov rukopis – grafomotorika. Ukoliko dijete ne piše ravno, ima širok i nelijep rukopis, što bi trebalo svako šestogodišnje dijete u danim okvirima raditi, govorimo o lošoj grafomotorici. Na osnovu poremećaja grafomotorike, roditelj se savjetuje da svakodnevno s djetetom izvede nekoliko vježbi koje će s vremenom dati izvrsne rezultate. Tako se mališani nakon obavljenih vježbi potpuno izjednačavaju s djecom koja nemaju ovaj poremećaj. 

Samo manji broj djece se već liječi kod neurologa stoga imaju svu potrebitu dokumentaciju za obrazovanje kao djeca s posebnim potrebama. 

Pregled vida nerijetko otkrije smetnje koje zahtijevaju korekcije nošenjem naočala. Ovaj preventivni pregled je vrlo važan jer se u ranom djetinjstvu kratkovidnosti lako previde, pa su u kasnijoj dobi korekcije puno teže. Stoga ukoliko nam se dijete žali na glavobolje,  ili se vrlo često spotakne na ulici, kućnom pragu, izlogu dućana, trebalo bi posjetiti okulista.

Vrlo važno je liječniku školske medicine donijeti karton o redovitom cijepljenju djeteta. Djeca koja su redovito cijepljena prije polaska u školu moraju dobiti još jedno cjepivo (docjepljivanje) protiv difterije, morbila, rubeole, hripavca, poliomijelitisa.

Na žalost postoje i djeca koja zbog bolesti ili nekih drugih razloga nisu redovito cijepljena, pa je i ovo cijepljenje potrebno odgoditi . Razlozi zbog kojih dijete nije redovito cijepljeno će diktirati termin docjepljivanja.

Zadaća psihologa

Nakon zdravstveni sistematskog pregleda, prije upisa u prvi razred, dijete još treba posjetiti školskog psihologa ili pedagoga. Tijekom razgovora sa psihologom djeca crtaju, a njihovi crteži ukazuju na njihovo emocionalno stanje. Razina znanja računanja, poznavanja slova i brojeva pokazuje nam psihološku i intelektualnu zrelost mališana. U toplim razgovorima kolege psiholozi procjenjuju je li dijete spremno za novo životno razdoblje ili je potrebno pričekati još godinu dana.

Poruka roditeljima

Pregledi koje mališani trebaju obaviti prije polaska u prvi razred, iziskuju vrijeme i nose dodatno uzbuđenje. Vaša strpljivost i razumjevanje daju im dodatni poticaj da staloženo i bez velikih stresova prođu ove pripreme za upis. 

Prvi pregled za školu pokazuje i vaš velik trud, omogućili ste djeci zdravu, raznovrsnu prehranu, boravak na svježem zraku, poticali odabir sportskih aktivnosti i na taj način potakli i pomogli razvijanje njihovih emocija i inteligencije.

 

Srdačan pozdrav od Vaše obiteljske liječnice 

dr. Diana Kostanjšek

 
Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.