prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Literarni natječaj za mlade do 18 godina

Smatrajući kako je potrebno mladima dati prostor za literarno promišljanje o temama koje ih zaokupljaju, nakladnička kuća V.B.Z. pokrenula je književni natječaj “Sve je lako kad si mlad?” za kratku priču za mlade do 18 godina, koji traje do 31. siječnja 2022. godine.

Natječaj je inspiriran knjigom autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato “Mladima”.

“Mladost je uzbudljiva, lijepa i zabavna, no katkad zna biti teška i ćudljiva. To je prijelomno životno razdoblje. Nalazite se na razmeđu djetinjstva i odrasle dobi. Zajedno s drugima, a opet sami. Roditelji stoje sa strane i ne shvaćaju ništa ma koliko se trudili”, ističu iz V.B.Z.-a. Norveška spisateljica i glumica Linn Skåber razgovarala je s mladima o životu, prištićima, osjećajima, miru, čežnji…

Prikupljene materijale iskoristila je za pisanje malih tekstova o velikim temama – iz perspektive mladih. Smatrajući kako je vrijeme da mladi dobiju prostor i sami odgovore na sva ta pitanja, pokrenut je natječaj za kratku priču za mlade “Sve je lako kad si mlad?”.

Priče će ocjenjivati žiri u sastavu urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin, kao predsjednica žirija.

Deset priča koje ulaze u uži izbor za nagrade bit će u ponedjeljak 7. veljače objavljene na mrežnoj stranici V.B.Z-a, a tri najbolje među njima bit će objavljene 15. veljače na svečanom proglašenju u V.B.Z-ovoj knjižari u Zagrebu. Autore/autorice tri najbolje priče očekuju i bogati pokloni te paketi iznenađenja.

“Ako voliš pisati i želiš svoje misli pretočiti u kratku priču, bilo da je riječ o crtici iz tvog života, života tvog prijatelj ili člana obitelji ili je riječ o fiktivnoj priči, reci nam kako je to biti mlad/mlada u ovim neobičnim, pandemijskim godinama. Zabrinjavaju li te klimatske promjene? Imaš li TikTok? Čime se želiš baviti kad odrasteš? Temu shvati onoliko široko koliko želiš, a mi se veselimo tvojoj priči!”, poručuju organizatori.

Detaljne propozicije natječaja dostupne su na mrežnim stranicama nakladničke kuće V.B.Z.