Marjanska brazda – najdublja točka na svijetu

Marijanska brazda ne samo što je najdublja točka Tihog oceana, već je i najdublja točka na svijetu. Podaci o dubini Marijanske brazde stalno variraju. Jedan od posljednjih iznosi 12 111 metara ispod razine mora, dok je njena prosječna dubina 4 300 metara. Zanimljiv je podatak da je Marijanska brazda 23% dublja nego što je Mount Everest visok.

Brazde nastaju na granicama dviju tektonskih ploča, a Marijanska je nastala na mjestu gdje Pacifička ploča pada ispod Filipinske ploče. Njena najdublja točka se nalazi u zapadnom dijelu Tihog oceana prema jugu i istoku otoka Mariana. 

Pri dnu Marijanske brazde tlak je više od tisuću puta veći od standardnog atmosferskog tlaka na razini mora. Međutim, da se živa bića mogu prilagoditi i takvom tlaku, dokazali su japanski znanstvenici koji su na 11 kilometara dubine otkrili mikroskopske organizme.

Analiza tih organizama je pokazala da potječu od organizama iz prekambrijskog doba, koji su stariji od 500 do 600 milijuna godina, a iz kojih su se razvili složeniji organizmi.

 

Tekst je preuzet s mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije.