Međunarodni dan arhiva

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja, a središnja tema ovogodišnje manifestacije je “Bicikl – 2000. obljetnica patenta”. Otkriće bicikla nije vezano uz ime konkretnoga izumitelja, jer je kroz povijest bilo više primjera vozila pokretanog ljudskom snagom, koja su često bila bitno drugačija od današnjega koncepta bicikla.

Predsjednica Hrvatskoga arhivističkog društva Silvija Babić najavila je kako će temu o biciklu arhivi popratiti izložbama, predstavljanjem izdanja, nagradnim igrama s biciklom kao glavnom nagradom, ciklo-kino projekcijama, predavanjima važnih biciklista svoga kraja, igraonicama, predstavljanjima edukativnih igara i dr.

Svi su sadržaji nastali naslanjajući se na pisane, slikovne, fotografske, filmske, audio i drugovrsne zapise koje čuvamo u svojim arhivskim ustanovama, istaknula je dodavši kako će neki arhivi u Hrvatskoj teme izložaba za Međunarodni dan arhiva povezati i s lokalnim, područnim ili nekim drugim prigodnim temama kroz vlastite programe drugih sadržaja, ili pak u suradnji s ostalim srodnim ustanovama i organizacijama na području svoje teritorijalne nadležnosti.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak naglasio je kako je pri kraju izradba nacionalnoga plana razvoja arhivske djelatnosti. Riječ je o zakonu kao normativnom okviru u kojem su plan i ciljevi razvoja arhiva, napomenuo je dodavši kako se radi na stvaranju potrebnih kapaciteta te dostupnosti arhivske građe.

U ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine, u Hrvatskom državnom arhivu bit će otvorena izložba “Bicikl” autorice Ane Štimac. Prije otvaranja izložbe najavljeno je okupljanje biciklista pred zgradom HDA.