prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan materinskoga jezika

Učenici OŠ „August Cesarec“ iz Ivankova svake godine sudjeluju u obilježavanju ove važne manifestacije.

Kako su učenici ove godine u to vrijeme na školskim praznicima, aktivnosti su provedene ranije. Na dodatnoj nastavi učenice su pogledale starije objave povodom obilježavanja ovog događaja. Tako su se prisjetile zašto nam je važan ovaj nadnevak.

Obrazovanje na materinskome jeziku temelj je svih daljnjih učenja i stjecanja znanja. Materinski jezik prvi je jezik s kojim se susrećemo, njime se najbolje služimo i najlakše sporazumijevamo. Svakom čovjeku njegov je materinski jezik najljepši i najvrjedniji. Jezici su neprocjenjivo blago društva koje treba štititi i čuvati. Upravo iz tih razloga da se jezici sačuvaju od izumiranja i da se svakome omogući obrazovanje na materinskome jeziku Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) utemeljila je 1999. godine obilježavanje ove manifestacije. Usmeno i pisano izražavanje na materinskome jeziku razvija niz važnih vještina kod osobe, jača njenu osobnost i štiti njezin nacionalni identitet.

Izražavanje je sastavni dio nastave hrvatskoga jezika, a posebnu pažnju posvećuju i na dodatnoj nastavi. Kako proslaviti značaj izražavanja na materinskome jeziku? Inspiraciju za svoj kreativni rad učenice su pronašle u radu koji su izradile za jedno natjecanje. Riječ je o glagoljičkom kalendaru, a motiv kalendara postao je ključan i u novoj aktivnosti. Istražile su koje sve događaje tijekom godine mogu povezati uz ovu temu. Tako su za svaki mjesec odabrale jedan događaj, istaknule ga, osmislile prigodnu aktivnost povodom njegova obilježavanja i obogatile ga odgovarajućim citatima. Dan materinskoga jezika pronašao je poveznicu u svakom mjesecu tijekom godine kako bismo se stalno prisjećali njegove važnosti i vrijednosti. Kako bi kalendar bio dostupan svima, učenice su ga izradile u digitalnom obliku i objavile u razrednim grupama. Ostali učenici dobili su zadatak odabrati jedan od 12 ponuđenih događaja za koji će osmisliti i izraditi jedan rad (napisati pjesmu, izraditi prezentaciju, izraditi poster, snimiti zvučni zapis i sl.). Naglasak je da u radu bude vidljiva poveznica s Danom materinskoga jezika. Do sljedećeg obilježavanja ove manifestacije, učenice će prikupiti sve radove i izraditi prigodnu virtualnu izložbu.

Učenjem i poučavanjem hrvatskoga jezika čuvamo svoje kulturno nasljeđe, njegujemo jezičnu  tradiciju i prenosimo bogatstvo materinskoga jezika budućim naraštajima.

Priloženi dokumenti