prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni tjedan arhiva

Hrvatsko arhivističko društvo koordinator je programa Međunarodnoga dana arhiva u Hrvatskoj, a prigodnim programima taj Tjedan obilježavaju sve arhivske ustanove u okviru javne arhivske službe, kao i resorno Ministarstvo kulture i medija RH. S obzirom da nas u ovoj godini očekuju mnoge lijepe obljetnice vezane uz planine i planinarenje naslov je ovogodišnjeg Tjedna: ‘U planine!’.

Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. Navedeni je datum izabran u sjećanje na dan osnutka Međunarodnoga arhivskog vijeća (The International Council on Archives – ICA) 1948. godine. Ta je međunarodna stručna udruga posvećena učinkovitom upravljanju zapisima te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine stručnom suradnjom arhivskih i drugih stručnjaka za upravljanje zapisima diljem svijeta.

Arhivi stoga svake godine taj dan –  a posljednjih nekoliko godina, također na inicijativu ICA – cijeli tjedan, odgovarajućim programima nastoje sa svojim postojanjem i djelovanjem upoznati i senzibilizirati lokalne, područne i nacionalne zajednice u kojima djeluju, a Međunarodno arhivsko vijeće sveukupnu svjetsku javnost pokušava upoznati s arhivskom baštinom i suvremenim zapisima (koji će to također jednom postati), koji su povjereni na skrb arhivskim stručnjacima.

Hrvatsko arhivističko društvo koordinator je programa Međunarodnoga dan arhiva u Hrvatskoj, a prigodnim programima taj Tjedan obilježavaju sve arhivske ustanove u okviru javne arhivske službe, kao i resorno Ministarstvo kulture i medija RH. I ove smo godine pokušali u događanja uključiti i druge informacijske i baštinske ustanove, pa su nam se tako u obilježavanju pridružile pr. Znanstvena knjižnica u Zadru, te Hrvatski glazbeni zavod.

Premda su vrata arhivâ i drugih srodnih ustanova uvijek otvorena korisnicima različitih  profila, tih se dana svi građani pozivaju na dodatno svečarsko praćenje naših programa kao neobavezni posjetitelji i pratitelji prigodnih izložbi, predavanja, radionica, skupova, predstavljanja izdanja te drugih promotivnih aktivnosti in vivo, ali također i mnoštva novih online dostupnih sadržaja.

Hrvatsko arhivističko društvo kao koordinator obilježavanja Međunarodnoga tjedna arhiva u lipnju 2024., predlaže svim arhivskim ali i drugim zainteresiranim ustanovama, udrugama, pravnim subjektima i pojedincima u RH, temu zajedničkoga naslova:

U planine!