prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međužupanijska natjecanja učenika Industrijske strojarske škole Zagreb

U petak, 23. veljače 2018. godine, održana su brojna međužupanijska natjecanja učenika u obrazovnom sektoru strojarstva. Uz znanje, razvoj vještina temeljna je vrijednost strukovnog obrazovanja koja omogućava praktičnu primjenu naučenoga. Učenje i poučavanje u strukovnom obrazovanju odvija se, osim u učionicama, u različitim oblicima vježbi i praktične nastave i/ili stručne prakse i u školskoj radionici, i u svijetu rada.  Dakle, strukovne škole učenje temelje na radu pa je 65% bodova predviđeno za praktični dio natjecanja čime se prilagođavamo razvojnom trenutku potreba tržišta rada.

Učenici i njihovi mentori iz Industrijske strojarske škole Zagreb sudjelovali su na Međužupanijskom natjecanju učenika u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije i učenika u zanimanju vodoinstalater koje je održano u Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu. Učenici 3.d razreda Industrijske strojarske škole Nikola Kovač i Nikola Mikuš osvojili su treće mjesto u kategoriji učenika u zanimanju vodoinstalater, a učenici 3.e razreda Ivan Jurić i Dino Ibraković osvojili su četvrto mjesto u kategoriji učenika u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije. Svojim plasmanom učenici su dobili mogućnost sudjelovanja na državnom natjecanju koje će se održati u Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku. Uspjehu učenika znatno su doprinijele opsežne pripreme teorijskog i praktičnog dijela natjecanja koje su vodili nastavnici Katarina Knežević, Damir Deriš i Slaven Kuhar.

Međužupanijsko natjecanje učenika u zanimanju automehaničar održano je u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu. Nastavnici Karmen Mott-Bingula, Meri Ružević i Damir Završki pripremali su učenike 3.a razreda Industrijske strojarske škole Marka Mostarca i Andreja Arla  koji su osvojili izvrsno osmo i deveto mjesto.

U Tehničkoj strojarskoj školi Fausta Vrančića učenici  2.c razreda ISŠ-a u zanimanju tehnički crtač Bruno Šikac  i  Marko Soldo  odmjerili su snage s učenicima četverogodišnjih strukovnih škola natječući se u dizajniranju računalom u AutoCAD-u. Učenike je pripremao nastavnik Mate Sabol. Marko Soldo osvojio je hvalevrijedno dvanaesto mjesto, a Bruno Šikac osvojio je drugo mjesto i tim rezultatom osigurao plasman na državno natjecanje koje će se održati u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu.

Škola svake godine ima zapažene uspjehe učenika na brojnim strukovno usmjerenim međužupanijskim i državnim natjecanjima, ali ponose se i uspješnim sportašima kao i sudjelovanjima na svečanostima kulture i humanitarnim akcijama.

Strukovna su škola pa je težište škole na razvijanju učeničkih kompetencija učenjem temeljenom na radu kao i kontinuirani razvoj kulture sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. No, nisu zanemarili ni razvoj socijalnih vještina i generičkih kompetencija učenika pa ih poučavaju i kulturnom ophođenju, rješavanju problema i donošenju odluka, kritičkom mišljenju, aktivnom građanstvu i vještinama komuniciranja u svijetu rada. Ukazuju na važnost cjeloživotnog učenja kako bi se što bolje mogli prilagoditi potrebama svijeta rada u koji ulaze već tijekom prve godine obrazovanja jer učenici koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja, dio naukovanja obavljaju u ćkolskoj radionici, a dio u licenciranim obrtničkim i drugim poduzećima. Kontinuirano rade  i na uvažavanju različitosti i radu u skupini, a razvoj učeničkih digitalnih kompetencija uvelike će im olakšati sudjelovanje škole u CARNET-ovom pilot projektu e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola.

Dakle, Industrijska strojarska škola Zagreb svojim učenicima omogućava razvoj osobnih prednosti, a uz znanje osigurava i razvoj vještina čime učenicima omogućava zapošljivost i prilagodljivost u promjenjivim uvjetima tržišta rada.