prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “Media Smart Citizens of Future”

U razdoblju od 7. do 11. ožujka 2022. godine, u Portugalu (Agrupamento de Escolas Povoa de Santa Iria) održana je mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “Media Smart Citizens of Future” na kojoj su sudjelovali učenice i nastavnici Srednje škole ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

Uz domaćine i hrvatsku delegaciju sudjelovali su partneri iz Litve, Italije te Turske. Školu je predstavljalo pet učenica: Lucija Čubrić Dolić, Katarina Mikelec, Nikolina Mikelec, Lorena Vargek i Vida Žunić te nastavnik geografije i povijesti Dario Pavlović i školski pedagog Miroslav Miljković. Pod nazivom “Ads are under investigation” učenici su učili kako izraditi oglas na različite teme.

Prvi dan mobilnosti nakon upoznavanja škole domaćina organizirano je kušanje hrane država sudionika. Učenici su imali priliku isprobati neke od specijaliteta lokalnih kuhinja. Zatim je organizirana radionica o oglasima. Sudionici su prezentirali obrazovne sustave svojih zemalja. Nakon toga organiziran je Scavenger Hunt po mjestu. Drugi dan je bio rezerviran za posjet Lisabonu gdje su sudionici mogli čuti i vidjeti najvažnije događaje i građevine lisabonske povijesti. Posjetili su dvorac Sao Jorge, lisabonsku katedralu, Jeronimitski samostan, Spomenik otkrićima te kulu Belem. U vlastitom aranžmanu posjetili su oceanarij, najveći u Europi, izgrađen za izložbu Expo 1998. godine gdje su vidjeli život u svjetskim oceanima.

Treći dan je bio radni dan u školi gdje su učenici imali radionicu o PSA (Public service annuoncement) i izrađivali videouratke na različite teme (ovisnosti, vršnjačko nasilje, nejednakost spolova, lažne vijesti..). Poslijepodne je bilo rezervirano za posjet Paviljonu znanja (Pavillion of knowledge) gdje su učenici krot igru mogli isprobati razne fizičko-kemijske pokuse. Četvrti dan je bio rezerviran za razgledavanje središnjeg dijela Portugala. Samostan Batalha i Alcobaca impresionirali su ih arhitekturom i kraljevskim grobnicama. Mjesto Nazare na obalama Atlantika specifično je po visokim valovima koji su raj za surfere. Na kraju dana posjetili su srednjovjekovni gradić Obidos, karakterističan po svojim zidinama. Posljednji dan bio je rezerviran za demonstraciju radova učenika svake grupe. Dan je završio zajedničkom večerom i druženjem. Hrvatska delegacija vratila se u Zaprešić puna pozitivnih dojmova o Portugalu.