prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnosti u Španjolskoj s Erasmus+ projektom “HEY”

Početkom travnja, od 4. do 8. travnja 2022. godine, organizirana je četvrta mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “HEY” (History and its effects on today’s youth) u gradu Consuegra u Španjolskoj. Srednju školu Ban Josip Jelačić iz Zaprešića predstavljale su maturantice Nika Mrvelj, Jana Burek i Marija Paun u pratnji profesorica Petre Katarinčić i Mirne Franc.  

Nedjelja je bila dan putovanja i stizanja na odredište. Bili su smješteni u Toledu koji ih je oduševio na prvi pogled. Jedva su čekali da pristignu i ostali timovi te da zajednička avantura konačno počne. 

Ponedjeljak je započeo organiziranim putovanjem autobusom prekrasnim krajolicima pokrajne Castilla-la Mancha do gradića Consuegre u kojemu se nalazi škola domaćin I.E.S. Consaburum. Domaćini su pripremili program dobrodošlice s aktivnostima za učenike i nastavnike. Učenici su imali radionicu o španjolskom jeziku, kulturi i običajima dok su nastavnici pratili predavanje profesora iz Norveške o metodologiji poučavanja i kronološkom pristupu u nastavi povijesti kao i predavanje španjolske nastavnice o platformama Europeana i eTwinning. Poslijepodne su istraživali skrivene kutke Toleda i provodili slobodno vrijeme družeći se s timovima iz Norveške, Grčke i Cipra. 

Utorak su proveli u školi i slušali zanimljiva predavanja o Consuegri za vrijeme Španjolskog građanskog rata i postfrankovskog razdoblja. Posebno emotivno bilo je izlaganje Terese Jimenez Becerril, zamjenice pučkog pravobranitelja, o žrtvama terorizma u Španjolskoj i problematikom vezanom uz ETA-u. Prije internacionalnog ručka za sve sudionike, učenici su odigrali povijesni kviz pomoću QR kodova.

Srijeda je bila posljednji dan programa i druženja u školi pa su se nakon predavanja o postfrankovskom razdoblju u Španjolskoj uputili u šetnju Consuegrom i jurišali na vjetrenjače. U doslovnom smislu jer je upravo Consuegra poznata po svojem polju vjetrenjača koje se nalazi na brdašcu iznad grada. To je zaista bio pravi povijesni trenutak u kojem su se svi, barem nakratko, pretvorili u don Quijotea i tako očarani oprostili se s beskrajno simpatičnim učenicima – domaćinima.

Idući dan su u Toledu dočekali lokalnog vodiča i posjetili Vojni muzej te sve lokacije koje su bile vezane uz Španjolski građanski rat. Saznali su mnogo o povijesti samog Toleda i o svemu onome što su grad i njegovi stanovnici pretrpjeli za vrijeme Španjolskog građanskog rata i  Frankove diktature. Četvrtak je bio i dan rastanka i oproštaja s divnim Toledom, ali nismo bili previše tužni jer ekipa ostaje na okupu, a čeka ih i kraljevski Madrid. Ipak, kako to u duhu Erasmusa biva, otišli susvi zajedno na večericu i lijepo se podružili. 

Posljednji dan mobilnosti bio je rezerviran za posjet madridskom željezničkom kolodvoru Atocha – mjestu strašnog terorističkog napada 2004. godine s velikim brojem žrtava. O nedužnim žrtvama i općenito strahotama rata progovara i Picassova slika Guernica, glavna atrakcija Muzeja Reina Sofia nedaleko stanice Atocha koji su također obišli. Slika je zaista monumentalna i plijeni pažnju svakim svojim detaljem.  

Naravno, ostao im je vikend za istraživanje i uživanje u Madridu! Što reći… malo turističkih obilazaka gradskih znamenitosti, malo gastronomije, malo šopinga i navečer Fiesta de Espana s, sad već mogu reći, ciparskim, grčkim i norveškim prijateljima.  

Iako je ova mobilnost imala pomalo sumornu, emotivno nabijenu i tešku temu ratnih stradanja, terorizma i nedužnih žrtava, španjolska avantura obogatila ih je novim spoznajama i znanjima, omogućila upoznavanje drugačijih kultura i običaja, a ono što je neprocjenjivo u svemu upravo je vrijeme provedeno s vršnjacima i kolegama. Koliko god se razlikovali jezicima, vjerom, rasom ili spolom, godinama ili iskustvom, svi su samo ljudi koji vole ljudsku interakciju.