prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na Bečkom sajmu knjiga i hrvatski autori

Dugom književnom noći u Beču u srijedu 6. studenog 2019. godine započeo je Međunarodni sajam knjiga 'Buch Wien 2019', na kojemu se predstavlja oko 400 nakladnika i kulturnih ustanova te više od 570 autora iz petnaestak država, među kojima i hrvatski pisac Damir Karakaš.

Međunarodni sajam knjiga u Beču tradicionalna je svečanost knjige i književnosti te potvrda velikog zanimanja za knjigu, rekao je predsjednik Saveza austrijskih knjižara Benedikt Foeger dodavši da na sajmu još nikad nije bilo toliko autora kao ove godine. Sajam je mjesto susreta i dogovora o budućoj suradnji autora, nakladnika i knjižara, a i mjesto je susreta s omiljenim autorima iz Austrije i inozemstva, napomenuo je Foeger.

Bogat sajamski program obuhvaća 511 priredbi – predstavljanja novih izdanja knjiga, čitanja, rasprave, predavanja, razgovore s autorima, stručne konferencije, performanse i drugo. Ove godine u sklopu sajma održat će se i izložba “Posljednji dani čovječanstva” austrijske umjetnice Deborah Sengel, koja povezuje književnost i suvremenu umjetnost u “slobodnoj umjetničkoj interpretaciji” po istoimenom književnom djelu Karla Krausa.

U sklopu najvećega sajma knjiga u Austriji i ove se godine održava posebni program predstavljanja književnosti i kulture iz država srednje i jugoistočne Europe pod naslovom Donau Lounge u sklopu kojega će gostovati i Damir Karakaš. On će predstaviti svoj roman “Sjećanje šume” u prijevodu na njemački Klausa Detlefa Olofa i izdanju nakladničke kuće Folio, koja ove godine obilježava 25. godišnjicu rada.

Na sajmu i ove godine sudjeluju vodeći austrijski antikvarijati s posebnom ponudom, poput japanskih drvoreza u boji te knjigama o Istočnoj Aziji, Japanu, Kini i dr. Usporedno sa sajmom održava se i Književni tjedan, koji publici nudi čitanja na različitim lokacijama diljem Beča.

Tradicionalno u sklopu tjedna održava se i akcija “Jedan grad – jedna knjiga” kojom grad Beč Bečanima i njihovim gostima poklanja sto tisuća besplatnih primjeraka knjige. Ove je godine to roman “Zakoni” (Die Gesetze) nizozemske autorice Connie Palmen.

Akcija “Eine Stadt – einBuch” provodi se od 2002. radi promocije čitanja i približavanja knjige što većem broju čitatelja, a knjige se mogu besplatno uzeti u bečkim knjižarama, knjižnicama i na sajmu