prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na CARNET Meduzi dostupno 100 radio drama HRT-a

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET realizirala je početkom listopada 2019. godine projekt Radiodramske slušaonice. Potpisivanjem sporazuma o suradnji s HRT-om u realizaciju projekta uključila se i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Projekt Radiodramske slušaonice namijenjen je učenicima, studentima, nastavnicima i ostalim članovima obrazovne zajednice za poučavanje i učenje medijske kulture i pismenosti.

Na CARNET-ovoj Meduzi, portalu za distribuciju višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim i akademskim ustanovama, u VoD paketima u rubrici Slušaonica nalazi se izbor od 100 radiodramskih emisija iz ciklusa Kutić poezije, Radioigra za djecu i mlade, Radijska scena, Radioigra, Radio atelje i Dokumentarna radiodrama. Radio dramske emisije namijenjene su korisnicima različitih dobnih skupina. Dramski program Hrvatskoga radija je u globalnim razmjerima poznat po visokim umjetničkim standardima svojih dramskih i dokumentarnih emisija za koje je često nagrađivan na najvećim svjetskim radiodramskim manifestacijama.

Radio drame dostupne su za slušanje bez mogućnosti preuzimanja na računalo. Sadržajima mogu pristupiti svi članovi akademske i obrazovne zajednice koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Slušanje emisija nakon prijave elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr je slobodno.

Sadržaje je moguće preslušavati u razredu, ali i kod kuće. Jedini je uvjet pristup internetu.

Svi sadržaji namijenjeni su razvoju medijske kulture i pismenosti te upoznavanju s dosezima radio drame kao umjetničke forme, a nadopunjuju prije svega nedostatak nastavnih materijala iz ovoga segmenta u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama.

Pojedini sadržaji pogodni su za niže i/ili više razrede osnovne škole, a pojedini za srednju školu i fakultete.

Sadržaji nisu zamjena za lektiru, ali mogu poslužiti kao njezina nadopuna.

***

Više o radiodramskom stvaralaštvu u Hrvatskoj moguće je pronaći na mrežnim stranicama https://obljetnica.hrt.hr/ u rubrici Radiodrama.

Sve dodatne informacije o predstavljenim projektima i emisijama koje su na repertoaru pojedinih ciklusa na HR1, HR2 i HR3 mogu se dobiti na sljedećim e-adresama dramski.radio@hrt.hr i djecja.drama.hr@hrt.hr  te na Facebook stranicama HRT – dramski program Hrvatskoga radija  te HRT HR – Radioigra za djecu i mlade.