prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

Na ovogodišnji poziv pristigla je 131 prijava iz svih krajeva Hrvatske, što je pokazatelj interesa učenika za književnost i filmski medij. U kategoriji od 1. do 4. razreda prijavljeno je 19 radova, u kategoriji od 5. do 8. razreda 72, a u kategoriji srednjoškolaca 40 učeničkih radova.

Objavljen je popis nagrađenih učenika koji su svoje radove prijavili na Javni poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga, koji Ministarstvo kulture i medija objavljuje kao jednu od mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja kako bi doprinijeli razvoju kulture čitanja.

Učenici su pokazali i različit čitalački interes, tako da se među odabranim naslovima nalaze klasična, odnosno lektirna djela, kao i ona koja ukazuju na to da učenici prate i suvremenu književnu produkciju. Prijavljene su tako videonajave za „Priče iz davnina“, „Bijeli jelen“, „Družbu Pere Kvržice“, ali i za  „Hotel Wartburg“, „Zovem se Crvena“ ili“ Djevojke iz močvare“, a ovogodišnje radove karakteriziraju kreativnost, promišljanje, duhovitost i različite tehnike animacije.

Povjerenstvo za vrednovanje pristiglih prijava radilo je u sastavu: filmski redatelj Ištvan Filaković, glumac Paško Vukasović i dramaturg Ivan Penović. Vodeći se kriterijima izvrsnosti, jasnoće i maštovitosti, nakon pregleda svih prijavljenih videonajava knjiga povjerenstvo je odabralo najbolje i pohvaljene filmske radove. Prema odabiru povjerenstva Ministarstvo kulture i medija nagradit će najbolje radove u trima dobnim kategorijama, a razredu iz kojeg dolazi autor ili autori organizirat će se izlet s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom.

Popis nagrađenih učenika i radova možete pogledati ovdje.