prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Najviši neboderi svijeta (drugi dio)

Kao što smo najavili u drugom dijelu ćemo vam predstaviti International Finance Centre 2, CITIC Plazu, Shun Hing Square, Empire State Building i Central Plazu.

Građevina
Mjesto Visina (m)
Taipei 101  Taipei, Tajvan  509
Petronas Tower 1  Kuala Lumpur, Malezija  452
Petronas Tower 2  Kuala Lumpur, Malezija  452
Sears Tower  Chicago  442
Jin Mao  Šangaj  421
International Finance Centre 2  Hong Kong  415
CITIC Plaza  Guangzhou, Kina  391
Shun Hing Square  Shenzhen, Kina  384
Empire State Building  New York  381
Central Plaza  Hong Kong 374

International Finance Centre 2

International Finance Centre 2 smješten je u srcu Hong Konga, visok je 414 metra i ima 88 katova.

IFC 2 je viša od dvije zgrade Međunarodnog financijskog centra i dio je kompleksa koji uključuje luksuzni trgovački centar, hotel Four Seasons i zapadni hongkonški terminal Hong Kong Station.

Neboder je projektirao Cesar Pelli koji je prethodno projektirao nebodere Petronas.

U tradiciji pravih nebodera, idejno rješenje zgrade IFC 2 je jednostavno, snažno i dojmljivo. Veliki obelisk u mjerilu grada i luke predstavlja dragulj u kiparskoj kruni koja slavi visinu tornja koji se uzdiže prema nebu. Vrh zgrade IFC 2 projektiran je kao znak dobrodošlice gradu, a kada je noću osvijetljen pretvara se u blještavi svjetionik pokraj luke Victoria.

IFC 2 je dom najvećim svjetskim financijskim kompanijama, među kojima izdvajamo Bank of America, BNP Paribas, Ernst & Young i UBS.

415-metarski neboder drži i jedan marketinški rekord. Ovdje je 2003. postavljen plakat koji se protezao na više od 50 katova, a površina plakata je iznosila nevjerojatnih 200 tisuća kvadratnih metara.

Uz IFC 2 se nalazi prva zgrada Međunarodonog financijskog centra, tzv. IFC 1, koja je dovršena 1998., a doseže visinu od 210 metara te obuhvaća 784,000 kvadratnih stopa koje se prostiru na 39 katova.

CITIC Plaza

Zgrada Kineskog međunarodnog povjereničkog i investicijskog društva (CITIC Plaza) u Guangzhou najviši je neboder na svijetu sagrađen od armiranog betona.

Visina njegove strukture je 391 metar, uključujući dva visoka šiljka koji se poput antena uzdižu na vrhu nebodera, a izgrađen je 1997. godine. Neboder ima 88 katova.

Smješten u rastućem okrugu Tianhe, dio je kompleksa istog imena koji uz njega sadržava i dvije 38-katne stambene zgrade. U njegovoj blizini je i novi kolodvor kojim se služe vrlo prometne željezničke linije Guangzhou – Shenzhen i Guangzhou – Hong Kong. Tu su i nova stanica gradske željeznice i Sportski centar Tianhe, gdje su održane 6. Nacionalne igre su i gdje će se održati dio predstojećih Azijskih igara 2010. godine.

Trenutačno zauzima mjesto četvrte najviše građevine u Kini, sedme u Aziji i osme u cijelome svijetu, a predstavlja simbol sve većeg bogatstva i važnosti Guangzhoua.

Nalazi se na istoj osi kao i dva nova građevinska projekta u Guangzhou, East and West Towersu dijelu grada Zhujiang New City i Pearl Observation tower.

Shun Hing Square

Shun Hing Square poznat i kao Rezidencija Di Wang ili Trgovački centar Di Wang nalazi se u Shenzhenu. Najviša je višekatnica u Kini sagrađena u potpunosti od čelika. Završena je 1996. godine, a od 1996. do 1997. godine je bila najviša zgrada u Kini i Aziji.

Di Wang nalikuje na čitav grad u jednoj zgradi. Uključuje 5-katni trgovački centar, urede, stanove i, na gornjem katu, javni opservatorij nazvan Meridian View Centre.

Na same šiljke tornja na zgradi Shun Hing Square odlazi veliki dio visine zgrade. Ako ne mjerimo šiljke, zgrada Shun Hing Square visoka je 325 metra i ima 69 katova.

Karakteristično za Shenzhen je da postaje grad nebodera. Posljednjih godina sagrađeno je stotinjak nebodera i zgrada srednje visine. U sljedećih nekoliko godina još će ih više biti dovršeno, a u planu su i nove zgrade. Neke od njih bit će među najvišim građevinama svijeta.

Empire State Building

Kada ja sagrađena 1931. godine, zgrada Empire State Building bila je najviša građevina na svijetu i tu je titulu držala do 1972. godine, kada je dovršen toranj Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Nakon terorističkih napada 2001. kojima je uništen Svjetski trgovački centar, Empire State Building postala je najviša zgrada u New Yorku.

Smještena na Petoj Aveniji na broju 350, zgrada Empire State Building ima promatračku terasu i jedna je od najpopularnijih njujorških turističkih atrakcija. Za pogled s vrha zgrade ne može vas pripremiti nikakva razglednica ni film, a u tom pogledu godišnje uživa četiri milijuna turista iz cijelog svijeta.
Empire State Buliding je, također, poslovna zgrada u kojoj sjedište imaju putničke agencije, foto studija, brijačnice, krojačke radionice i slično. Više od 850 stanara odnosno kompanija koje tu posluju upošljava više od devet tisuća ljudi.

Za razliku od većine nebodera, sve četiri strane pročelja zgrade vidljive su s ulice. Ipak je teško gledajući s ulice procijeniti koliko je 381 metara visoki Empire State Building doista monumentalan. No unutrašnjost građevine, hodnik popločan mramorom, rešetke u stilu Art Decoa, ornamenti od kroma i trijumfalističke umjetnine jasno daju do znanja da se radi o znamenitosti, zgradi kakve nema nigdje na svijetu.

Zgrada Empire State Building slojevita je ili stepenasta, kao drevne egipatske ili asteške piramide. Šiljak tornja, projektiran kao privezni stup za upravljive balone, pridonosi visini zgrade Empire State Building.

No, ono što ovu zgradu čini izuzetnom nije samo njena visina već i arhitektonska rješenja, vještina gradnje te hrabrost koja je iskazana tijekom gradnje tog najpoznatijeg njujorškog nebodera.

Cijeli Empire State Building izgrađen je u samo godinu i 45 dana – to je bio zapanjujući pothvat!

U svojoj ponudi na natječaju za posao, graditelji Starrett Bros. & Eken rekli jamčili su da mogu dovršiti posao u roku od osamnaest mjeseci.

S tako kratkim vremenom, Starrett Bros. & Eken odmah su započeli planiranje. Bilo je potrebno unajmiti preko šezdeset različitih izvođača, naručiti materijal (puno materijala u skladu sa specifikacijama jer se radilo o velikom poslu), a trebalo je i detaljno isplanirati vrijeme. Tvrtke koje su unajmili morale su biti pouzdane i sposobne dovršiti posao kvalitetno i unutar utvrđenog rasporeda. Materijal se moralo izraditi u tvornici tako da bude potrebno što manje obrade na gradilištu. Vremenski raspored bio je takav da su se svi dijelovi postupka gradnje preklapali – vremenska točnost bila je ključna.

Prvi dio rasporeda gradnje bilo je rušenje Hotela Waldorf-Astoria, a čak i prije dovršetka rušenja zgrade Hotela Waldorf-Astoria započeto je iskapanje temelja za novu zgradu. Dvije smjene od 300 ljudi radile su danonoćno, kopajući kroz masivnu stijenu da bi napravili temelje.

Sljedeća je bila izgradnja čeličnog kostura, na kojemu su radovi započeli 17. ožujka 1930. Dvjesto deset čeličnih stupova činilo je vertikalni okvir. Dvanaest od tih stupova bilo je visoko koliko i cijela zgrada (ne računajući privezni stup). Drugi dijelovi bili su visoki šest do osam katova. Čelične nosače nije se moglo podići za više od 30 katova odjedanput, pa je upotrijebljeno nekoliko velikih dizalica (kranova) za podizanje nosača na više katove. Kada su radnici završili postavljanje čelične konstrukcije, prolomio se masivni usklik uz bacanje kapa u zrak i podizanje zastave. Zadnja je zakovica ugrađena posebno ceremonijalno – bila je od čistoga zlata.

Zanimljivo je i da su tadašnji graditelji instalirali malu željeznicu oko zgrade za dostavu materijala. Mramor je stigao iz Italije, a sav vapnenac iz Indianapolisa. To su bili vrlo kvalitetni materijali, a ni kvaliteta gradnje nije nimalo zaostajala.

Central Plaza

Poslovna zgrada Central Plaza u Hong Kongu, čija je izgradnja završena 1992. godine, nalazi se na posljednjem mjestu liste deset najviših nebodera na svijetu. Nadvisujući luku Wanchai u Hong Kongu Central Plaza visoka je 374 metra.

Zgrada ima 78 katova, a na posljednjem katu s piramidalnim atrijem smještena je „najviša“ crkva na svijetu.

Poslovni toranj Central Plaza naizgled je trokutastog oblika, ali tri su ugla zapravo odrezana radi povećanja unutarnjeg prostora. Modificirani trokutasti oblik tornja nudi bolji pogled iz ureda. Kvadratni ili pravokutni oblik ne bi pružao tako bogat pogled na luku Wanchai.

Central Plaza ima dvije osnovne komponente: samostojeći poslovni toranj visok 368 m i nadograđeni blok podija visine 30,5 m. Toranj se sastoji od tri dijela: 30,5 m visokog podnožja tornja, koje tvori glavni ulaz i javne prostore za kretanje, 235,4 m visokog tijela tornja, s 57 poslovnih katova, vidikovcem i pet mehaničkih katova te vrha tornja, koji se sastoji od šest mehaničkih katova i 102 m visokog stupa tornja. Trokutasti građevinski oblik tornja nije zapravo trokutast, već su njegova tri ugla odrezana radi postizanja boljih unutarnjih uredskih prostora.

Javna površina u prizemlju, zajedno s prostorom za sjedenje na otvorenom, tvori 8 400 m2 uređenog vrta s bogato ukrašenom fontanom, drvećem i popločenjem od umjetnog kamena namijenjenim uživanju javnosti. Na podiju nema niti jednog komercijalnog elementa. Na prvoj se razini nalazi javni prolaz za tri pješačka mosta koja povezuju željeznicu Mass Transit Railway, Konvencijski i izložbeni centar i zgradu China Resource Building. Omogućujući javni pristup ovome prostoru, zgrada je dobila 20% veći dozvoljeni omjer površine zgrade u odnosu na površinu zemljišta.