prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Natjecanje u financijskoj pismenosti mladih

Dana 7. ožujka 2023. godine održano je natjecanje namijenjeno učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola u svrhu povećanja financijske pismenosti mladih.

Natjecanje je održano uoči Svjetskog i Europskog tjedna novca, a sudjelovalo je 869 ekipa, odnosno 2.607 učenika iz 295 škola iz cijele Hrvatske.

Učenici Tibor Balić, Marko Pavelić i Patrick Ivezić iz 6.a OŠ Ivanja Reka pobjednici su Natjecanja u financijskoj pismenosti održanog putem online platforme Kahoot! u organizaciji Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje.

„Naučio sam kako uštedjeti i kako raditi u timu te sam se dogovorio s roditeljima da dobijem džeparac“, izjavio je Patrick iz pobjedničke ekipe. Tiboru je na natjecanju bilo uzbudljivo kao da je na svjetskom prvenstvu: „ Sad znam da za štednju trebam odvajati 10 posto svog džeparca, a ne odmah sve potrošiti“. Marko će također štedjeti više i napraviti financijski plan te je dodao da se uspio izboriti za veći džeparac.

„Ponosna sam na ekipu šestaša jer su svojim znanjem i timskim radom osvojili prvo mjesto. Ono što je najvrjednije je znanje koje su stekli i koje će im pomoći donositi odgovorne financijske odluke već od osnovnoškolske dobi“, izjavila je mentorica pobjedničkog tima profesorica engleskog jezika Dubravka Crnić.

Drugo mjesto pripalo je učenicama Ani Nikolić, Eleni Sudarević te Lauri Surop iza 6.a razreda Osnovne škole Stari Jankovci iz Starih Jankovaca pod mentorstvom profesora geografije Ivana Jurića. Treće mjesto osvojili su učenici 8.a razreda Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar – Rok Horvat, Leon Kovař i Marko Žitka koje je za ovo natjecanje pripremala njihova razrednica i učiteljica likovne kulture Anita Res.

„Želja nam je potaknuti interes mladih i nastavnika za financijska pitanja te učenike motivirati na daljnje financijsko obrazovanje. Osim boljeg razumijevanja važnosti odgovornog upravljanja novcem, natjecanje skreće pozornost javnosti na važnost financijske pismenosti. Također, koristim ovu priliku kako bismo zahvalili svim mentorima škola na pripremi i koordinaciji učenika za ovo natjecanje“, izjavila je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa dodavši da su najuspješnije ekipe osvojile vrijedne nagrade partnera natjecanja Addiko banke – pametne ploče, pametne satove, poklon vrećice i radionice financijske pismenosti za cijeli razred.

„Ovo natjecanje je zaista jedno od onih u kojima je najvažnije sudjelovanje te nam je drago što je tako velik broj učenika pokazao želju za učenjem i produbljivanjem znanja iz područja financijske pismenosti. Uvijek rado podržavamo radionice financijske pismenosti jer smatramo da je temelje odgovornog upravljanja financijama važno usvajati što ranije, a s time ćemo nastaviti i u budućnosti“, izjavila je Katarina Kantolić, menadžerica Korporativnih komunikacija Addiko banke.

Natjecanje u financijskoj pismenosti je projekt Štedopisa podržan od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Addiko banke čiji je cilj poboljšati financijsku pismenost mladih.