prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nepoznate činjenice o poznatim izumima

Koji je najneobičniji izum sir Isaaca Newtona? Znate li čije su gajde? Zašto se na telefon javljamo s „halo“ i kada je nastao prvi touch-screen smartphone? Donosimo vam manje poznate podatke o općepoznatim izumima i otkrićima i vjerujemo da će vas zanimati.

1. Rubikova kocka nije zamišljena kao igračka

Iako je široko rasprostranjeno mišljenje da je kocka služila Ernu Rubiku da svojim studentima bolje objasni 3D objekte, istina je zapravo nešto drugačija. Svrha Rubikove kocke bila je u shvaćanju rješavanja strukturalnih problema, tj. pomagala je u shvaćanju kako pomaknuti određene dijelove cjeline, a da se cjelina ne raspadne. Sam Rubik nije niti shvatio da je stvorio igračku dok nije prvi put pomiješao boje i pokušao je nanovo složiti.

2. Pozdrav „halo“ izmišljen je jer nitko nije znao započeti telefonski razgovor

Telefon je izumio Alexandar Graham Bell, no „hello“ (halo je prilagođen pozdrav na hrvatski) izum je njegovog rivala Thomasa Alve Edisona, koji je razvio telefonski sustav u SAD-u. Bell je inače inzistirao da je ispravan način javljanja na telefon pozdrav „Ahoy“.

3. Gajde su izumili Perzijanci, a ne Škoti

U početku je to vjerojatno bio prilično neugledan instrument sastavljen od cijevi napravljenih od trske, zabijenih u vreću od kozje kože. Kako se civilizacija širila s Bliskog istoka na Sredozemlje, tako su ljudi sa sobom donosili i glazbu i instrumente.

4. Umjetno srce izumio je trbuhozborac

Paul Winchell bio je poznati američki trbuhozborac. Posudio je glas brojnim animiranim likovima, među kojima su i Gargamel iz Štrumfova i Tigar iz Winnieja Pooha. Manje je poznato da je patentirao prototip umjetnog srca uz pomoć liječnika Henry J. Heimlicha, koji je slavan po Heimlichovom zahvatu.

5. Košarku izmislio kanadski liječnik

Prva košarkaška utakmica u kojoj su dvije ekipe igrale s po devet igrača održana je 21. prosinca 1891. godine. Konačni rezultat je bio 1-0.

6. „Daj pet“ nije postojao prije 1977. godine

”Ruka mu je bila u zraku i u trenutku veselja ja sam posegnuo prema njegovoj ruci i pljesnuo”, prepričao je bivši igrač bejzbola Dusty Baker povijesni trenutak koji se dogodio na jednoj utakmici 2. rujna 1977. godine.

7. Aparat za šećernu vunu izumio je stomatolog

Jedna od slastica u kojoj uživaju djeca te koja istovremeno uvelike pomaže stvaranju karijesa na zubima nastala je upravo zbog čovjeka čiji je posao bilo „spašavanje“ zubiju. Naime, upravo je zubar početkom 20. stoljeća izumio aparat za šećernu vunu.

8. Bejzbol se prvi puta zaigrao u Velikoj Britaniji

Iako je riječ o jednom od najpopularnijih sportova u SAD-u, stručnjaci su u pojedinim zapisima iz 18. stoljeća pronašli podatke da se bejzbol u Velikoj Britaniji igrao puno prije nego su Amerikanci postali neovisni.

9. Prvi bumerang pronađen je u Poljskoj

Bumerang je tradicionalni suvenir, oružje, ali i simbol Australije, no arheolozi su u Poljskoj otkrili bumerang koji je star oko 30 000 godina, dok najstariji australski bumeranzi imaju „samo“ 10 000 godina.

10. Piñata je izmišljena u Kini

Tijekom svojih putovanja u Kinu Marko Polo otkrio je papirnate figure životinja koje su Kinezi ukrašavali i potom spaljivali kako bi imali sreće u narednoj godini.

11. „Moonwalk“ nije izmislio Michael Jackson

Jedan od najpopularnijih plesnih pokreta, koji se gotovo u 99 posto slučajeva povezuje s pokojnim kraljem popa Michaelom Jacksonom, prvi je otplesao Bill Bailey.

12. Teoriju Velikog praska prvi je predstavio svećenik

Katolički svećenik iz Belgije Georges Lemaitre tvorac je teorije da je cjelokupna materija prvenstveno bila koncentrirana na jednom mjestu nakon čega se proširila. To je ujedno teorija Velikog praska.

13. Plastelin je sredstvo za čišćenje tapeta

U namjeri da se obogati, izumitelj Joe McVicker napravio je plastelin kao sredstvo za čišćenje tapeta. No, ubrzo je otkrio da plastelin može poslužiti i kao igračka za djecu te je odlučio krenuti u tom smjeru.

14. Touch-screen smartphone izmišljen je još 1993.

Prvi touch-screen smartphone napravljen je u Americi, a uređaj koji se zvao ‘Simon’ izmislio je IBM 1993. godine. Radilo se o dlanovniku, mobitelu, pageru i faks uređaju u jednom.