prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Noć muzeja 2020.

Petnaesta Noć muzeja, s temom “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, održat će se u petak, 31. siječnja 2020., od 18.00 – 01.00 sat iza ponoći. U manifestaciji i ove godine sudjeluju muzejske i brojne druge baštinske, obrazovne i znanstvene institucije, koje će posjetiteljima ponuditi raznolik program i besplatan ulaz.

Izniman interes muzejskih i  brojnih drugih baštinskih, obrazovnih i znanstvenih institucija, i ove godine potvrđuje da će 15. jubilarna Noć muzeja privući veliki broj posjetitelja u ovu najdužu muzejsku noć u godini, koja će se održati 31. siječnja od 18.00 – 01. sat iza ponoći. Do 8. siječnja, do kada je bila moguća online prijava programa koji ulaze u programsku knjižicu, svoje programe prijavilo je više od 200 sudionika.

Organizatori  Noći muzeja izražavaju zadovoljstvo prijavljenim programima, uz napomenu brojnim zainteresiranima koji nisu uspjeli prijaviti programe online, da je moguće prijaviti programe mailom, a bit će dostupni javnosti na web-u Noći muzeja i društvenim mrežama.

Tema ovogodišnje Noći muzeja Velike obljetnice hrvatskih muzeja, postavljena je vrlo široko, kako bi se putem različitih muzejskih i ostalih programa iznova aktualizirala brojna pitanja vezana za ulogu i značenje muzeja u razvoju suvremenog društva. Bit će to prilika da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti „muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti“…               

Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih  anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, posjetitelji su u stotinama tisuća  pohodili  hrvatske muzeje proteklih 15 godina održavanja manifestacije Noć muzeja. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje Nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja „otkrili“ muzeje, da bi postali kasnije stalna publika.  

„Stoga je 15. po redu Noć muzeja još jednom prilika da muzealci i svi drugi sudionici ponude publici i najširoj javnosti različite doživljaje  – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja… do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta i primjena digitalnih tehnologija koje su otvorile neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja.

O budućem razvoju i digitalnoj budućnosti hrvatskih muzeja, primjeni suvremenih tehnologija u prezentaciji muzejskih postava, obilježena je prošlogodišnja Noć muzeja, a različite aktualne teme ranijih godina (Ivan Meštrović, teme glazbe i glazbenih velikana,  tema Nikola Tesla, J.J. Strossmayer, tema sporta itd.) dodatno su senzibilizirali javnost o značenju muzejskih ustanova“, ističu autorice Noći muzeja, Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić, ispred Hrvatskog muzejskog društva.  

Želja organizatora – Hrvatskog muzejskog društva – je da i 15. jubilarna NOĆ MUZEJA, 31. siječnja  2020.g., bude potvrda da hrvatski muzeji imaju znanje, snagu, potencijal i publiku koja ih voli.