prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nova platforma za jednostavnije i učinkovitije korištenje znanstvenih izvora

Nakladnik znanstvenih izvora Emerald Publishing predstavio je novu platformu Emerald Insight, osmišljenu radi omogućivanja jednostavnijega i učinkovitijega korištenja znanstvenih izvora te poboljšanja istraživanja u području društvenih znanosti. Platforma pruža pristup širokomu rasponu izvora, od znanstvenih članaka, istraživačkih podataka i studija slučaja, sve do videa, animacija i ostale vizualne građe.

Pojedinosti o drugim bazama toga nakladnika, kao i svim ostalim online bazama podataka kojima je omogućen probni pristup ili kojima se može pristupiti u sklopu nacionalne ili institucionalne licencije, dostupne su u sklopu Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

Portal je uspostavljen kao dio projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori koji se provodi od 2016. godine uz novčanu potporu Europskoga socijalnog fonda (ESF) radi omogućivanja pristupa hrvatskoj znanstveno-istraživačkoj zajednici što većem broju znanstvenih baza podataka te na taj način ujedno i poboljšanja istraživačkog rada i nacionalne znanstvene produkcije. Nositelj projekta je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, središnja nacionalna ustanova čija je zakonska obveza, prema članku 24. Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, osiguravanje dostupnosti i omogućivanje korištenja elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

Za dodjelu bespovratnih sredstava Fonda Knjižnica se prijavila na temelju Sporazuma o suradnji Knjižnice i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, sklopljena 23. travnja 2015. godine, kojim je između ustanova potpisnica, u skladu s njihovim zajedničkim interesima, kao i u interesu hrvatskih javnih znanstvenih organizacija i ustanova, utvrđena suradnja u području nabave i osiguranja dostupnosti te korištenja elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, a Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Knjižnica i Ministarstvo potpisali su 25. studenoga 2016. godine.

Portal omogućuje pristup bazama podatka dostupnima u sklopu nacionalne licencije, kao i onima dostupnima u sklopu licencije Sveučilišta u Zagrebu. Pravo na pristup pretplaćenim bazama podataka imaju javne ustanove iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja uključene u Upisnik znanstvenih organizacija pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Rpublike Hrvatske.

Pristup bazama podataka preko Portala osiguran je izravno preko IP adrese svakoga uređaja spojenoga na mrežu matične ustanove uključene u Upisnik, dok je udaljeni pristup moguće ostvariti prijavom na temelju AAI elektroničkoga identiteta.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.