prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nova sezona edukativnih interaktivnih radionica “Priče o Benčiću”

Kreće nova sezona provedbe radionica za učenike Priča o Benčiću, a od ove godine i nastavak, odnosno nove verzije radionica – Nove priče o Benčiću koje čine tri sasvim nove radionice: Priča o Muzeju grada Rijeke, Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka.

Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB je 2019. godine osmisila edukativni program ‘Priča o Benčiću’ u sklopu programskog pravca “Dječja kuća“ Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture te ga od tada uspješno provodi s riječkim Muzejem moderne i suvremene umjetnosti i u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka (Dječja kuća) u čijem prostoru se od 2021. godine radionice odvijaju.

Učenicima i učiteljima tada je ponuđena radionica koja se temelji na interaktivnim aktivnostima pomno osmišljenim kako bi djeci omogućila okvir za samostalno istraživanje i otkrivanja komadića povijesti i budućnosti kompleksa. Ova osnovna verzija radionice namijenjena je učenicima osnovnih škola od 2. do 6. razreda u trajanju od dva školska sata.
Time je informiranje i sustavan razvoj publike budućeg art kvarta Benčić krenuo prije samog otvaranja svih ustanova u tom kompleksu te obnove svih zgrada i uređenja javnog prostora. Radionice su se održavale u zgradi Muzeja moderne i suvremene umjetnost, a nakon uređenja i u samoj Dječjoj kući. Aktivnostima na lokaciji kvarta Benčić i prije njegova potpunog uređenja potaklo se učenike na razumijevanje i povezivanje s ovim mjestom te stvorila podloga za dugoročne procese aktiviranja njihova sudjelovanja u kulturnim programima.

Veliki broj učitelja spremno je uključio učenike u terensku nastavu i ovakav tip vanškolskih aktivnosti te su od 2019. održane 43 radionice “Priča o Benčiću“, a s obzirom na useljenje ostalih kulturnih ustanova i sadržaja u kvart Benčić, te izražen interes za radionicama za ostale dobne skupine razvila se ideja o proširenju programa radionica te su tako tijekom 2022. godine nastale Nove priče o Benčiću.

Nove priče o Benčiću

Radionice ‘Nove priče o Benčiću’ nastale su iz uspješnog formata radionice ‘Priča o Benčiću’, a tijekom prošle godine razvile su se u nove verzije koje uključuju različite uzraste te tematski obrađuju lokacije i sadržaje kulturnih institucija kompleksa Benčić.
Nove priče o Benčiću razvijane su kroz izradu novih ”priča” tj. radionica o zgradama i institucijama u zoni art kvarta Benčić. Tako su nastale radionice Priča o Muzeju grada RijekePriča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka te su one proširene na dobrne skupine za više razrede osnovne te srednje škole. Sam sadržaj i aktivnosti Novih priča o Benčiću osmišljeni su u suradnji s predstavnicima svake institucije te uz podršku Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture i medija.

Prijave na radionice 

Tijekom ožujka otvaraju se prijave za osnovne i srednje škola koje do kraja školske godine žele sudjelovati u nekoj od 4 ponuđene radionice.

  1. Priča o Benčiću (2.-6. razred OŠ)
  2. Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (6.-8. razred OŠ, 1. razred SŠ)
  3. Priča o Muzeju grada Rijeke (1.-4. razred SŠ)
  4. Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka (1.-4. razred SŠ)

Kroz podršku Grada Rijeke i Primorsko goranske županije omogućeno je besplatno održavanje 30 radionica Priča o Benčiću do kraja 2023. godine. A kulturne ustanove uključene u projekt Nove priče o Benčiću: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej grada Rijeke i Gradska knjižnica Rijeka ponuditi će svaka po 5 besplatnih radionica iz serije Nove priče o Benčiću, nakon čega će se radionice naplaćivati 2,65 EUR/sudionik.

Zainteresirani profesori mogu prijaviti svoje razredne odjele za sudjelovanje u radionicama:

PRIČA O BENČIĆU
NOVE PRIČE O BENČIĆU

Radionice prikladne su za izvođenje u sklopu nastave iz različitih redovnih ili izbornih predmeta kao što su Povijest, Likovna umjetnost, Hrvatski jezik, Moja Rijeka, Građanski odgoj i obrazovanje te Sat razredne zajednice.