prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nova virtualna izložba Europeane

U nastavku na tradiciju izradbe virtualnih izložaba, portal Europeana objavio je novu izložbu u povodu Međunarodnoga dana žena. Izložba Pioneers: Trailblazing women in the arts, sciences and society (Pionirke: žene predvodnice u umjetnosti, znanosti i društvu) prikazuje osam iznimnih europskih žena koje su u svojem djelovanju u razdoblju od 16. do 20. stoljeća poboljšale sveukupno ljudsko znanje i kulturu.

U suradnji s europskim arhivima, knjižnicama i muzejima, Europeana je svakoga tjedna uoči Međunarodnoga dana žena 8. ožujka objavila novo poglavlje izložbe, predstavljajući rad i život jedne istaknute Europljanke, među kojima su Marie Curie – prva dobitnica Nobelove nagrade, Maria Sibylla Merian – entomologinja i znanstvena ilustratorica, Sofonisba Anguissola – jedna od prvih međunarodno priznatih renesansnih slikarica, Aletta Jacobs – sufražetkinja i borkinja za ženska prava, Madame de Staël – učenjakinja iz Napoleonova doba, Amalia Lindegren – jedna od najpoznatijih švedskih likovnih umjetnica, Elisa Leonida Zamfirescu – jedna od prvih inženjerki u svijetu, te Dora Gabe – priznata bugarska pjesnikinja i prevoditeljica.

Izložba Pionirke: žene predvodnice u umjetnosti, znanosti i društvu izrađena je na poticaj Mariye Gabriel, Europske povjerenice za digitalno gospodarstvo i društvo, s namjerom širenja svijesti o ulozi žena u bitnim povijesnim doprinosima i društvu, kao i isticanju vrijednosti zastupljenosti žena na europskome radnome mjestu.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.