prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nove mrežne stranice Hrvatskoga arhiva weba

Od 20. veljače 2020. godine dostupna je nova mrežna stranica Hrvatskoga arhiva weba (HAW), sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za prikupljanje i trajnu pohranu građe s hrvatske mrežne domene. Novo, treće sučelje Arhiva prati trendove razvoja weba i tehnologija i usluga u tome području, kao i potreba korisnika, te s ciljem unaprjeđenja korištenja svojih sadržaja, nudi nove funkcionalnosti.

Arhiv, čija je trenutačna veličina 50 TB, omogućuje uvid u prošlost hrvatskoga mrežnog prostora pružajući pristup arhiviranim inačicama hrvatskih mrežnih mjesta objavljivanima od 2004. godine do danas.

Prvo korisničko sučelje Arhiva objavljeno je 2005. u sklopu projekta Digitalni arhiv hrvatskih mrežnih publikacija te je do 2010. godine bilo dostupno kao dio mrežnoga sjedišta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dok je ukupni arhivirani sadržaj bio smješten na zasebnu poslužitelju. Uočavanje nedostataka, kao što su razmještenost općih informacija o Arhivu, neuočljivost sadržaja Arhiva, razmještenost stranica i sadržaja na dvama različitim poslužiteljima te nedostatak statistike, dovelo je do izradbe drugoga izdanja mrežne stranice Arhiva.

Drugo korisničko sučelje Arhiva, obogaćeno novim funkcionalnostima, objavljeno je 2011. godine te je kao zaseban i cjelovit sustav smješten na vlastitoj poddomeni (http://haw.nsk.hr/), osim arhiviranim sadržajima, na jednome mjestu pružao objedinjeni pristup svim informacijama i dokumentima povezanima s djelovanjem Arhiva.

Početkom 2020. godine Hrvatski arhiv weba u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (Srce) proveo je deveto pobiranje (harvestiranje) hrvatske mrežne domene. Arhiv trenutačno nudi pristup jedanaest tematskih zbiraka te više od 7800 naslova s više od 61 689 brojeva arhiviranih primjeraka. Među sadržajima prikupljenim selektivnim arhiviranjem knjige čine 24 posto, mrežna sjedišta 62 posto, a časopisi 12 posto ukupnoga sadržaja.