prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Novi dizajn Portala škole.hr

Je li vam ikad netko poželio Furaha ya Kuzaliwa? Ili su vam pjevali Hyvää Syntymäpäivää? Jeli vam ikad stigla poruka s riječima Otanjoubi Omedetou Gozaimasu? Hmmm, ukoliko niste stručnjak za swahili, finski ili japanski jezik, onda ste vjerojatno dobili našu domaću varijantu ovih riječi… a to je Sretan rođendan!

Vjerujemo da vas nismo zbunili ovim višejezičnim uvodom i da ste odmah prepoznali da Portal škole.hr 1. ožujka slavi svoj četrnaesti rođendan! U mnogim drevnim ali i nekim sadašnjim kulturama, upravo je taj rođendan povezan s ulaskom u svijet odraslih jer se vjeruje da su djeca te dobi sposobna donositi zrelije odluke. To je vrijeme kada dolazi do velikih promjena i kada djeca prelaze u mlade ljude.

Poput svih četrnaestgodišnjaka i mi smo spremni za velike promjene pa nam je osobito zadovoljstvo istaknuti da ćemo od 1. ožujka 2021. godine preći na novi, moderniji i pristupačniji sustav koji korisnicima omogućuje lakši i brži dolazak do traženih informacija u skladu s pravilima pristupačnosti. Riječ je o najpopularnijem i najkorištenijem sustavu pod nazivom WordPress. Njegove su prednosti brojne no mi ćemo ovog puta naglasiti one koje su vezane uz jednostavnije korisničko sučelje te uspješnu integraciju s popularnim tražilicama što olakšava dohvat traženih sadržaja.

Za naše smo čitatelje osmislili vizualno zanimljivo okružje, no osim novog izgleda pripremili smo i brojne druge novosti. Jedna od njih su nove rubrike nazvane Superobrazovatelji i Štreberi i kampanjci

Vjerujemo da ćete lako pogoditi da su Superobrazovatelji posvećeni našim dragim nastavnicima i suradnicima koji već dugi niz godina svoja radna i profesionalna iskustva opisuju na našem Portalu škole.hr. I dalje će fokus biti na primjeni suvremene tehnologije u obrazovanju ali nećemo zaboraviti niti na sve tradicionalne vrijednosti bitne za učenje i poučavanje.

Štreberi i kampanjci pokrivaju teme za učenike osnovnih i srednjih škola, od servisnih informacija o korisnim radionicama i edukacijama do popularnih tema iz školskih predmeta s kojima se svakodnevno susreću. Upravo za te teme uveli smo rubriku Učenički navigator u koju su smješteni svi tekstovi korisni i štreberima i kampanjcima.

Svima zajedno i dalje je namijenjena rubrika Informator u kojoj ćemo donositi vijesti iz obrazovne zajednice ali i kulture, umjetnosti, povijesti i svega onoga što vjerujemo da je Pametno i korisno i ono što zanima posjetitelje Portala škole.hr.

I dalje vjerujemo da su digitalni nastavni materijali naših nastavnika i učenika izuzetno korisni materijali te smo ih upravo iz tog razloga preselili na Edutorij – središnje mjesto za njihovu objavu, pohranu i dohvat. Edutorij je odličan i kompleksan sustav osmišljen upravo za lakši pregled i dohvat materijala no i dalje ćemo na Portalu škole.hr pisati o nastavničkim iskustvima i svemu onome što je bitno za njihov kvalitetan rad.

Jako se veselimo vašim tekstovima i zato smo u krovnoj rubrici Iz škola namijenili čak dvije rubrike za nastavničke tekstove. Prva je Školske vijesti u kojoj možete pisati o aktivnostima u vašoj školi i svemu onome po čemu je vaša škola zanimljiva drugima. Druga rubrika je Iz prakse u kojoj ćete više pisati o sebi i vašim osobnim aktivnostima, kao i svim temama vezanim uz vaša profesionalna iskustva. Naravno, Školske novine i dalje imaju svoje mjesto na Portalu škole.hr i mogu se također pronaći u dijelu Iz škola.

Kod spomena zajedničke suradnje svakako valja izdvojiti novi način prijave i unosa vijesti. Ovo je izuzetno važno svima koji će objavljivati svoje tekstove no straha nema: da bismo vam maksimalno pojednostavili novi način unosa vijesti pripremili smo posebne upute koje se mogu pronaći ovdje

Vezano uz unos vijesti imamo još jednu novost. Naime, svjesni smo da je dohvat traženih informacija u što kraćem vremenskom roku itekako važan pa smo upravo zbog toga na novom Portalu škole.hr uz svaku vijest uveli i postavljanje oznaka, tzv. tagova. Tako je sada moguće po tagovima pretraživati određene teme, područja i nazive, a da bi se ta funkcionalnost najbolje iskoristila potrebno je da svi autori prilikom unosa vijesti upišu i adekvatne tagove. 

U posljednje se vrijeme sve više ističe audio pristup kvalitetnim sadržajima te mnogi ističu kako je upravo glas najprirodniji oblik komunikacije. Slušanje sadržaja ima brojne prednosti a jedna od njih svakako je i dragocjena pomoć slabovidnoj, hiperaktivnoj ili djeci koja imaju bilo koji problemski otpor prema čitanju, učenju i spoznavanju. Stoga smo na novom Portalu škole.hr posebnu pozornost poklonili Audio kutku u kojem učenici mogu pronaći poučne radijske emisije nastale u vrhunskoj produkciji Hrvatskog radija. Novost je da smo dodali i desetak novih radijskih emisija što će svakako obradovati sve koji redovito prate naš Audio kutak.

Na novim stranicama Portala škole.hr može se pronaći još novosti i poboljšanja no njih ostavljamo vama. Pozivamo vas da pregledate naše nove stranice i sami otkrijete što smo sve napravili kako bismo unaprijedili funkcionalnosti i olakšali međusobnu suradnju na stvaranju novih korisnih školskih sadržaja. Svaku vašu primjedbu, pohvalu ili sugestiju rado ćemo pročitati i uvažiti pa vas pozivamo da nam se javite putem e-adrese portal@carnet.hr.

Želimo vam ugodno čitanje i veselimo se nastavku uspješne suradnje. :)

Uredništvo Portala škole.hr