prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje 75. obljetnice humanitarnoga djelovanja UNICEF-a

U povodu obilježavanja 75. obljetnice djelovanja Fonda za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF-a), Ured UNICEF-a za Hrvatsku 10. prosinca 2021. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijelio je zahvalnice Prijatelji UNICEF-a za potporu UNICEF-ovim aktivnostima i programima.

Tom je prigodom otvorena i prigodna izložba fotografija, manjih predmeta i dokumenata koje govore o glavnim ostvarenjima UNICEF-a i partnera u Hrvatskoj tijekom proteklih 75 godina. Izložba se može razgledati do 17. prosinca 2021. godine.

Pozdravni govor na svečanoj dodjeli zahvalnica održala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regine M. Castillo. Tom se prigodom zahvalila svima za nesebičnu potporu UNICEF-ovim aktivnostima te pojasnila tko su Prijatelji UNICEF-a koji dugi niz godina nesebično podupiru UNICEF i aktivnosti za djecu i mlade.

Dobitnici ovogodišnje zahvalnice Prijatelji UNICEF-a brojni su istaknuti članovi kulturnoga, sportskoga i društvenoga života Hrvatske, među kojima su Mladi ambasadori za prava djece i mladih Europske unije, mlade članice i članovi Savjetodavnoga odbora za dječju participaciju, mlade članice i članovi Savjetodavnoga odbora za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje, Ivana Gažić, direktorica Zagrebačke burze d.d. te aktivna članica UNICEF-ova Savjetodavnog odbora za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje, Marin Čilić, Gabi Novak, Nevena Rendeli Vejzović, Marija Andrijašević, Melita Salaić te obitelji Kokotović i Brašnić.

Za potporu radu UNICEF-a ove su godine dodijeljena priznanja UNICEF-ovim ambasadoricama i ambasadorima Bojani Gregorić Vejzović, Mirni Medaković Stepinac, Maji Vučić, Slavenu Biliću i Zlatanu Stipišiću Gibonniju te tvrtki Arena centar kao predstavnici korporativnoga sektora čija je potpora bitna u ostvarenju rezultata za djecu i mlade.

Spomenutim događanjem i izložbom Ured UNICEF-a za Hrvatsku želi zahvaliti vrijednim partnerima i građanima te podsjetiti na važnost zajedništva, zahvaljujući kojemu su proteklih 75 godina ostvarili brojne pozitivne pomake za živote djece i obitelji u Hrvatskoj.

UNICEF je utemeljen 11. prosinca 1946. godine kako bi nakon Drugoga svjetskog rata pomogao djeci čiji su životi i budućnost bili ugroženi, a jedna od prvih pošiljaka UNICEF-ove pomoći stigla je na područje Hrvatske. Opremao je mljekarnice, pa tako i mljekarnicu na zagrebačkome Žitnjaku, a niz ustanova za djecu s teškoćama dobilo je potrebnu opremu i nastavna sredstva, među kojima i Zavod za gluhonijemu djecu u Zagrebu. UNICEF je pokrenuo programe radi smanjenja smrtnosti novorođene djece, utemeljeni su posebni odjeli za brigu o prijevremeno rođenoj djeci, a zahvaljujući UNICEF-u, otvoren je i Centar za majke i djecu, danas Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Ratne 1991. godine UNICEF je bio prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj, i to i prije službenoga priznanja Hrvatske. UNICEF je osiguravao lijekove, psihosocijalnu potporu, pomoć prognanicima i izbjeglicama te edukaciju o prevenciji stradanja od mina. Nakon završetka Domovinskoga rata UNICEF nastavlja s inicijativama za dobrobit djece i obitelji, kao što su Rodilišta prijatelji djece, potpora udomiteljstvu, potpora roditeljima u prvim godinama života djece i potpora obiteljima djece s teškoćama u razvoju. Neke su od najupečatljivijih akcija bile Stop nasilju među djecom, Svako dijete treba obitelj i Prve tri su najvažnije.

UNICEF je nastavio i s humanitarnom pomoći u kriznim situacijama. Nakon poplava 2014. godine dvije je godine podupirao rad neformalnoga vrtića u Gunji, u razdoblju velikoga izbjegličko-migrantskog vala u UNICEF-ovim prihvatnim centrima stručni timovi brinuli su za djecu i majke, u vrijeme pandemije UNICEF pruža neprekidnu potporu zdravstvenomu i obrazovnomu sustavu, a nakon nedavnih potresa, osigurava opremu, psihosocijalnu potporu najranjivijim obiteljima, potrepštine za vrtiće i škole te novčana sredstva za pružanje usluga za djecu s teškoćama i njihove obitelji.

UNICEF djeluje na temelju petogodišnjega plana suradnje s Vladom Republike Hrvatske, a programi UNICEF-a financiraju se donacijama građana, tvrtki i zaklada. Zadaća mu je zagovarati i ulagati u trajne i sustavne promjene za dobrobit djece te utjecati na ostvarivanje prava svakoga djeteta na zaštitu, zdravstvenu skrb i obrazovanje.