prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Objavljeni rezultati istraživanja PISA 2018

U utorak, 3. prosinca 2019. godine, u prostoru Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavljeni su na press konferenciji rezultati OECD-ovog istraživanja PISA 2018, provedenoga u proljeće 2018. godine, a u srijedu, 4. prosinca, rezultati su predstavljeni i stručnoj javnosti.

PISA – Međunarodni program za ispitivanje znanja i vještina učenika, najveće je međunarodno obrazovno istraživanje koje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) od 2000. godine provodi u trogodišnjim ciklusima, u zemljama članicama OECD-a i partnerskim zemljama s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava.

Istraživanje PISA 2018 sedmi je ciklus PISA istraživanja (peti po redu u kojemu je sudjelovala Republika Hrvatska) u kojemu je nakon 2000. godine po treći puta kao glavno ispitno područje ispitivana čitalačka pismenost učenika, dok su se matematička i prirodoslovna pismenost ispitivale kao sporedna područja. U istraživanju je sudjelovalo 79 zemalja, a ukupno je testirano više od 600 000 učenika koji predstavljaju oko 32 milijuna petnaestogodišnjih učenika u zemljama sudionicama. U Republici Hrvatskoj ispitivanje je provedeno u proljeće 2018. godine u 179 srednjih i 4 osnovne škole, a ukupno je sudjelovalo 6609 petnaestogodišnjih učenika.

Detaljnije informacije o PISA istraživanjima mogu se pronaći na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja na adresi: https://pisa.ncvvo.hr/ i na OECD-ovim mrežnima stranicama na adresi: http://www.oecd.org/pisa/.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.