prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Od mlijeka do plastike

U tjednu od 24. do 28 travnja 2023. godine OŠ Frana Galovića iz novozagrebačkih Dugava bila je domaćin učiteljima i učenicima partnerskih škola iz Španjolske, Italije, Litve, Turske i Njemačke.

Nizom zanimljivih, poučnih, ali i pomno planiranih aktivnosti, koje su organizirane za predstavnike partnerskih škola, pridonijelo se ostvarivanju ciljeva Erasmus KA2 projekta Eco schools sustainble tomorrows .Ciljevi projekta su osvještavanje i odgajanje mladih diljem Europe o važnosti održivog načina života. Jedna od organiziranih aktivnosti bila je radionica o plastici.

U uvodnom dijelu radionice učenici su upoznati sa strukturom i dobivanjem plastike. Gledajući zanimljiv videoisječak (Povijest plastike), učenici su dobili odgovore na polazna pitanja radionice, a to su: Na koji način plastika nastaje i zašto je plastika organska tvar? Potom su, kako bi uvidjeli da je plastika polimer sastavljen od monomera, učenici nizali perle u dugačke lance.

U drugom dijelu radionice učenici su podijeljeni u skupine, pazilo se da u svakoj skupini budu učenici iz različitih zemalja. Svaka skupina dobila je deset uzoraka različitih plastičnih masa. Ispitivali su kemijska i fizikalna svojstva. Učenici su mjerili i vagali plastične uzorke, ispitivali topljivost u organskim otapalima, gustoću u odnosu na vodu kao i zadebljanje reza. U sljedećem  dijelu radionice učenici su se upoznali s procesom biorazgradivosti plastičnih masa. Koristeći dobivene uzorke, određivali su vremenski period koji je potreban za razgradnju. Pomoću identifikacijskog koda sortirali su svoje uzorke i predlagali načine recikliranja.

Nakon praktičnog dijela, upoznati su s mikroplastikom, načinima nastajanja i  učinkom na živi svijet u oceanima, ali neposredno i na ljude. Na red je došla i bioplastika. Učenici su saznali kako bioplastika nastaje te koje su njene prednosti i nedostaci. Pokazan im je niz zanimljivih proizvoda napravljenih od bioplastike. Bioplastične mase mogu biti sirovina i za 3D printanje. Gledajući zanimljiv i inspirativan videoisječak o ranjenom orlu, kojem je pomoću bioplastike i 3D printanjem napravljen novi kljun, učenici su se upoznali s velikim mogućnostima novih tehnologija i održivih materijala.

U posljednjem dijelu radionice učenici su napravili svoj uzorak bioplastike od mlijeka. Napravljene mase ulili su u zanimljive kalupe i obojili ih prehrambenim bojama. Nakon sušenja, naši gosti su ponijeli uzorak diljem Europe.

Ovom zanimljivom i kreativnom radionicom, zajedničkim snagama svih sudionika partnerskih škola, doprinijeli smo razmjeni novih znanja i vještina otvorivši mladima nove vidike prema održivom svijetu.

 

Daria Stejskal, prof,

Ana Vukušić Mahin, prof