prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održan 1. dan sveučilišne knjige

U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu – u povodu 350. obljetnice njegova utemeljenja, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak 12. ožujka 2019. godine održan je 1. dan sveučilišne knjige, manifestacija koja ističe vrijednost djela objavljenih u nizu “Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis”, kao što su sveučilišni udžbenici, priručnici i monografije koji su obogatili studiranje brojnih naraštaja studenata Sveučilišta u Zagrebu te njihovo približavanje široj javnosti.

Posjetitelje su svojim govorima pozdravili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, koji je uručio posebna priznanja pojedinim sastavnicama Sveučilišta za doprinos nakladničkoj djelatnosti.

O hrvatskom jeziku i njegovoj primjeni kako u akademskoj tako i u javnoj publicistici govorio je prof. dr. sc. Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske, a za umjetnički dio manifestacije zaslužni su studenti Muzičke akademije Kvartet flauta Monochromia, izvodeći skladbe Felixa Mendelssohna i Frana Lhotke te prof. art. Joško Ševo, prodekan za nastavu i studente kazališnih studija Akademije dramske umjetnosti s ulomkom iz monodrame Govorite li hrvatski? – zapisi iz hrvatske književnosti.

Bogati program manifestacije 1. dana sveučilišne knjige upotpunila je i izložba „350. godina zagrebačkog Sveučilišta“ u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kojom je prikazan presjek izdavačke djelatnosti Sveučilišta u Zagrebu od njegova osnutka do današnjih dana.

Izložena je vrijedna građa pohranjena u Zbirci rukopisa i starih knjiga koja seže u same početke Sveučilišta u 17. stoljeću te građa kojom se nastavlja pratiti sveučilišni razvoj u 18. i 19. stoljeću. Također je zastupljena građa udžbeničke naravi objavljena u nakladničkoj cjelini Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis od pedesetih godina 20. st. do najnovijih naslova objavljenih u 2018. te početkom 2019. godine, a dio izložbenoga postava čine spomenice Sveučilišta te monografije posvećene obljetnicama pojedinih fakulteta.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.