prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održan Dan otvorenih vrata Staroslavenskoga instituta

Drugi po redu Dan otvorenih vrata Staroslavenskoga instituta održan je 21. veljače, dan uoči Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Bila je to jedinstvena prilika za popularizaciju hrvatskoglagoljske baštine, a ove je godine održana pod geslom »Idem tamo gdje je svaki dan – Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva!«.

Posjetitelji su počeli stizati i prije službenoga otvorenja u 13 sati kada se prisutnima obratila ravnateljica Staroslavenskoga instituta Vida Vukoja, a potom i državna tajnica Ivana Franić u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nakon što je Paula Stipičević, učenica VII. gimnazije i 1. razreda glazbene škole »Vatroslav Lisinski« izvela Bachov Menuet u G-duru, program je mogao započeti.

Sve do 19 sati palačom Škrlec-Balbi, sjedištem Staroslavenskoga instituta, i njezinim dvorištem izmijenilo se mnoštvo ljubitelja drevne hrvatske pisane baštine, od onih u pelenama do onih koji su se sjećali zbivanja vezanih za osnivanje našega instituta 1952. godine.

Naše su se nade u dolazak brojnih školaraca obistinile – došli su nam mnogi osnovnoškolci i srednjoškolci sa svojim učiteljima i profesorima, donijevši neprocjenjive darove: svoju znatiželju, veselje i jedinstvenu perspektivu promatranja svijeta oko sebe.

Dinamičan i raznovrstan program uključivao je radionice pisanja i čitanja glagoljice, vođene šetnje palačom Škrlec-Balbi, upoznavanje i razgledanje glagoljskoga lapidarija (izbor i izvedba akad. Branko Fučić) i bogate knjižno-dokumentacijske zbirke te predstavljanje: Znanstvenoga centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo i njegovih izdanja, virtualne izložbe o Žgombićevu zborniku kao i njegova bogatoga književnoga sadržaja i zanimljivih medicinskih zapisa, izazova u otkrivanju glagoljskoga rječničkoga blaga te sadržajne dubrovačke ćirilske pisane građe.

U provedbi programa Dana otvorenih vrata sudjelovali su: Ivan Botica, Blanka Ceković, Marija-Ana Dürrigl, Ana Mihaljević (koordinatorica), Milan Mihaljević, Kristian Paskojević, Andrea Radošević, Ana Šimić, Marinka Šimić, Lucija Turkalj Čulinović i Jozo Vela, uz podršku Divne Gubić, Blaženke Kovačić, Linde Balen i Ljiljane Mokrović.

 

Vijest je preuzeta s mrežnih stranica Staroslavenskog instituta.