prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održana konstituirajuća sjednica Vijeća Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske 3. rujna 2021. godine održana je konstituirajuća sjednica Vijeća Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost na kojoj su sudjelovali članovi Vijeća Inicijative.

Time je započelo djelovanje članica u ostvarivanju ciljeva Inicijative te je napravljen prvi korak u izradbi nacionalnoga plana otvorene znanosti i uspostavi HR-OOZ-a.

Sjednica Vijeća Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) održana je nakon što je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs uručio potpisani Sporazum članicama Inicijative. Za predsjednika Vijeća odabran je ravnatelj Sveučilišnoga računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCA) dipl. ing. Ivan Marić, a za zamjenike izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) izv. prof. dr. sc. Irena Martinović Klarić te ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. David Matthew Smith. Vijeće je usvojilo i mjerila za pristupanje novih članica Inicijativi.

Za ostvarivanje pojedinih ciljeva Inicijative Vijeće je poduprlo utemeljivanje dviju radnih skupina, i to Radnu skupinu za izradu prijedloga nacionalnog plana i politika otvorene znanosti i Radnu skupinu za definiranje strukture i načela HR-OOZ-a. Članove radnih skupina predlaže Vijeće i čine ih predstavnici Vijeća i vanjski stručnjaci.

Članovi Radne skupine za definiranje strukture i načela HR-OOZ-a izradit će mjerila za uvrštavanje usluga u Hrvatski oblak za otvorenu znanost, nacrt Pravilnika HR-OOZ-a koji sadrži organizacijsku i upravljačku strukturu te pripremiti katalog usluga HR-OOZ-a.

Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjega zajedničkog rada brojnih sudionika sustava znanosti i visokoga obrazovanja u području otvorene znanosti, a pokrenuta je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Hrvatske zaklade za znanost.