prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održana Međunarodna konferencija o arhiviranju weba

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Konzorcijem za dugoročnu pohranu internetskoga sadržaja (International Internet Preservation Consortium – IIPC) organizirala je Godišnju skupštinu (General Assembly) i Međunarodnu konferenciju o arhiviranju weba – Web Archiving Conference (WAC). Godišnja skupština Konzorcija održana je 5. lipnja, a konferencija na temu Web archiving community: maturing practice together održana je 6. i 7. lipnja 2019. godine u Zagrebu.

U programu Konferencije svojim izlaganjima sudjelovali su pozvani predavači – direktor Europeane Harry Verwayen te viša predavačica i jedna od utemeljiteljica Digitalnoga laboratorija na Otvorenome sveučilištu u Izraelu dr. sc. Anat Ben-David. Na konferenciji je sudjelovalo 136 stručnjaka iz područja informacijskih tehnologija, informacijskih znanosti, knjižničara i arhivista iz cijeloga svijeta, kao i istraživača u području arhiviranja weba te predstavnika privatnih tvrtki.

U sklopu programa, koji se sastojao od šest tribina, četiri radionice, 36 izlaganja te šest posterskih izlaganja, sudionici Konferencije dobili su uvid u najnovija svjetska dostignuća u razvoju pomagala, tehnologija i standarda u području pohrane internetskoga sadržaja te su imali priliku razmijeniti iskustva koja im mogu pomoći oko daljnjega razvoja, primjene i uporabe te vrste sadržaja u različitim analizama i istraživanjima.

Konzorcij za dugoročnu pohranu internetskoga sadržaja (IIPC) utemeljen je 2003. godine na poticaj nacionalnih knjižnica Australije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Islanda, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Kongresne knjižnice i mrežne platforme Internet Archive.

Članovi su Konzorcija knjižnice, arhivi, muzeji i druge baštinske ustanove, a neki su od ciljeva Konzorcija omogućiti sakupljanje, čuvanje i trajni pristup internetskim sadržajima, razvoj i uporaba zajedničkih pomagala, tehnologija i standarda za uspostavljanje internacionalnoga arhiva te poticanje knjižnica, arhiva, muzeja i ostalih baštinskih ustanova na prikupljanje sadržaja s interneta.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu sa svojim je Hrvatskim arhivom weba članica konzorcija IIPC od 2008. godine te se Godišnja skupština i Konferencija podudaraju sa 15. obljetnicom utemeljenja Hrvatskoga arhiva weba.